Nabór na wolne stanowisko pracy - młodszy asystent/asystent w Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Oddziału Nadzoru Sanitarnego
18.12.2023
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świnoujściu poszukuje kandydata/kandydatki na stanowisko:
młodszy asystent /asystent w Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku.
Wymiar etatu – 1 pełny etat.
Wymagane kwalifikacje:
- wykształcenie wyższe magisterskie lub wyższe zawodowe na kierunku: technologia żywienia, dietetyka, żywienie człowieka, zdrowie publiczne lub pokrewne
Wymagania dodatkowe:
- znajomość ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- znajomość problematyki związanej z bezpieczeństwem żywności i żywienia oraz stosowanych aktów prawnych krajowych i UE w tym zakresie,
- znajomość zasad GHP, GMP i HACCP,
- znajomość norm i zasad racjonalnego żywienia, umiejętność oceny jadłospisów,
- umiejętność obsługi pakietu MS Office z uwzględnieniem arkusza kalkulacyjnego Excel,
- umiejętność analitycznego myślenia,
- bardzo dobra organizacja pracy własnej oraz umiejętność pracy w zespole, komunikatywność,
- sumienność i dokładność w wypełnianiu powierzonych obowiązków,
- kreatywność i chęć zdobywania wiedzy, systematyczność, dyspozycyjność,
- wysoka kultura osobista.
Mile widziane:
- znajomość języków obcych (angielski lub niemiecki),
- doświadczenie zawodowe w administracji publicznej i znajomość postępowania administracyjnego.
Zakres zadań obejmuje m. in.:
- sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia,
- sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków,
- ocena dokumentacji związanej z bezpieczeństwem żywności,
- opracowywanie dokumentacji związanej z urzędową kontrolą żywności,
- pobór próbek do badań,
- nadzór sanitarny nad żywnością importowaną oraz eksportem żywności,
- nadzór sanitarny nad suplementami diety,
- udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową,
- przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie czynności związanych z postępowaniem administracyjnym w pierwszej instancji,
- opracowywanie postanowień o zabezpieczeniu środków spożywczych w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do zdrowotnej jakości tych środków,
- opracowanie planów, ocen, informacji, sprawozdań dot. bezpieczeństwa żywności na potrzeby WSSE w Szczecinie, jednostek samorządu terytorialnego i innych instytucji,
- przygotowywanie projektów pism kierowanych do jednostek, podmiotów zewnętrznych w celu odpowiedzi, wyjaśnienia lub przekazania sprawy, w tym przygotowywanie projektów odpowiedzi na wpływające interwencje i wnioski,
- prowadzenie działań w ramach funkcjonujących systemów i programów,
- współpraca z innymi inspekcjami i służbami kontrolnymi.
Warunki pracy:
- praca w siedzibie PSSE w Świnoujściu oraz w siedzibach podmiotów kontrolowanych, na terenie działania PPIS w Świnoujściu,
- w razie potrzeby wykonywanie czynności służbowych poza godzinami pracy, również w porze nocnej, soboty, niedziele i święta,
- stres związany z przeprowadzaniem kontroli,
- praca z wykorzystaniem komputera stacjonarnego lub przenośnego, drukarki, kserokopiarki oraz innych urządzeń biurowych.
Oferujemy:
- zatrudnienie na umowę o pracę,
- stabilność zatrudnienia,
- możliwość awansu.
Osoby zainteresowane, spełniające wyżej wymienione wymagania, proszone są o składanie ofert do dnia 15 maja 2024 r. (curriculum vitae) e-mailem: psse.swinoujscie@sanepid.gov.pl osobiście w sekretariacie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świnoujściu, lub za pośrednictwem Poczty Polskiej na adres: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świnoujściu ul. Dąbrowskiego 4, 72-600 Świnoujście (decyduje data stempla pocztowego).
PSSE w Świnoujściu zastrzega sobie prawo do kontaktu jedynie z wybranymi kandydatami.
Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu 91 321-24-94.
W ofercie prosimy o wpisywanie klauzuli: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, udostępnionych w złożonych przeze mnie dokumentach w ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji, zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (tj. Dz. U. z 2019r., poz.1781)”.