W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkty pełnoziarniste

Pieczywo pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste wytwarzane są z mąki pełnoziarnistej, która powstaje w wyniku zmielenia ziaren w całości (wraz z okrywą zewnętrzną). Do produktów pełnoziarnistych zalicza się m.in.

  • pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham;
  • płatki pełnoziarniste, gryczane, jaglane, owsiane, orkiszowe, jęczmienne i żytnie;
  • brązowy i czerwony ryż;
  • pełnoziarnisty makaron;
  • kasza gryczana, jaglana, jęczmienna;
  • otręby,
  • komosa ryżowa,
  • amarantus.

Dostarczają one organizmowi m.in.:

  • kwas foliowy – niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju ciąży, ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym;
  • niacynę (witamina B3) – wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry oraz błon śluzowych;
  • fosfor – potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego metabolizmu;
  • żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu;
  • magnez – bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego;
  • cynk – wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i skóry.

 

Pamiętaj! Pełnoziarniste produkty są cennym źródłem energii i powinny dostarczać od 50% do 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

{"register":{"columns":[]}}