W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE w Świnoujściu w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego należy:

  1. Nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego;
  2. Nadzór na jakością zdrowotną żywności;
  3. Nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  4. Nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów prawa o produktach kosmetycznych, w tym  przestrzegania obowiązku prawidłowego oznakowani

Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez:

  1. Nadzór na warunkami sprzedaży i przetwórstwa grzybów;
  2. Przekazywanie informacji w ramach funkcjonującego Systemu wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF);
  3. Nadzór nad przygotowywaniem informacji dla sieci powiadamiania o produktach kosmetycznych wprowadzanych do obrotu – „RAPEX”;
  4. Nadzór nad importem żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, których jakość zdrowotna nie odpowiada obowiązującym przepisom i może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi;
  5. Pobieranie do badań próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych, próbek sanitarnych  oraz odpowiedzialność za zgodność z obowiązującą procedurą pobierania próbek do badań w zakresie  nadzoru bieżącego oraz realizacja całorocznego planu poboru próbek w ramach monitoringu żywności oraz urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi wytycznymi;
  6. Sprawowanie nadzoru nad suplementami diety, żywnością przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci oraz żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego i środkami spożywczymi zastępującymi całodzienną dietę do kontroli masy ciała; 
  7. Wydawanie zarządzeń o  zabezpieczeniu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością  w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do zdrowotnej jakości tych środków;
  8. Udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową we współpracy z innymi pionami technicznymi Powiatowej Stacji;
  9. Upowszechnianie wiedzy o żywności, propagowanie zasad racjonalnego żywienia i zachowań prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia wspólnie z innymi pracownikami Powiatowej Stacji;
  10. Rozpatrywanie wniosków i interwencji konsumentów;
  11. Opracowywanie dokumentacji i wykonywanie czynności związanych z postępowaniem administracyjnym w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku;
  12. Ocena działania systemów kontroli wewnętrznej w zakładach żywienia, żywności               i przedmiotów użytku  oraz ocena i analiza systemu GHP,GMP,HACCP;
  13. Nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi, tymczasowymi, handlem oboźnym, targowiskami m.in. podczas imprez masowych, okolicznościowych; 
  14. Realizowanie zasadniczych przedsięwzięć i zamierzeń Sekcji oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji;
  15. Współpraca z innymi służbami kontrolnymi i organizacjami samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności m.in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych , Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa zgodnie z zawartymi porozumieniami, a ponadto z Inspekcją Handlową oraz Policją, a także organami samorządowymi;
  16. Sprawowanie nadzoru nad nową żywnością, w tym żywnością genetycznie zmodyfikowaną;
  17. Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach oświatowo-wychowawczych;
  18. Uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych;
  19. Nadzór nad przestrzeganiem obowiązków wynikających z przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych;
{"register":{"columns":[]}}