W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zajadanie emocji

15.02.2024

Zajadanie emocji

Emocje to skomplikowane zjawisko, które wiąże się ze zmianami na poziomie subiektywnych odczuć i doznań, zachowań oraz fizjologii (np. zmiany częstości akcji serca, ciśnienia krwi, oddychania czy motoryki przewodu pokarmowego). Mogą one wpływać na ważne funkcje i elementy życia, w tym nawyki żywieniowe. Emocje i jedzenie są nieodłączną i powtarzającą się częścią naszego życia i mogą wzajemnie na siebie oddziaływać. Pod wpływem stresu i emocji bardzo często zwiększamy spożycie pokarmu.  

Oto przykłady negatywnych zdarzeń, z którymi możemy spotkać się na co dzień i które mogą wpływać na zwiększone spożycie pokarmu:

  • stres związany z pracą lub nauką; 
  • problemy i obawy związane z finansami;
  • problemy w związku oraz relacjach z bliskimi;
  • stosowanie restrykcyjnych diet;
  • problemy zdrowotne własne lub kogoś bliskiego;
  • choroby psychiczne;
  • rozregulowanie emocjonalne (brak umiejętności radzenia sobie z emocjami);
  • zaburzenia na poziomie osi podwzgórze – przysadka - nadnercza (zaburzone wydzielanie kortyzolu);
  • brak umiejętności rozróżniania głodu fizjologicznego od głodu emocjonalnego;
  • neurotyzm (skłonność do zwiększonego przeżywania negatywnych emocji);
  • zaburzony obraz samego siebie, swojego ciała oraz niska samoocena.

 

Zajadanie emocji może objawiać się niekontrolowanym podjadaniem, jedzeniem bez odczuwania realnego głodu, wyborem konkretnych, najczęściej kalorycznych produktów (zajadanie stresu słodyczami) oraz poczuciem winy, wstydu i braku kontroli.

Badania naukowe wykazują, że osoby, które wykazują więcej cech jedzenia emocjonalnego, spożywają znacznie więcej słodyczy, czekolady, ciastek, słonych wypieków czy fast-foodów. Spożywanie w nadmiarze tego typu produktów w perspektywie długoterminowej wiąże się z ryzykiem rozwoju nadmiernej masy ciała, a ta z kolei będzie zwiększała podatność na zachorowanie na cukrzycę czy choroby sercowo-naczyniowe. Przyjmowanie dużych porcji pożywienia w krótkim czasie może prowadzić do pojawienia się dokuczliwych objawów niestrawności, inaczej dyspepsji oraz pogorszenia stanu psychicznego. Osoby zmagające się z tym problemem powinny szukać pomocy psychologicznej, aby nauczyć się bardziej konstruktywnych sposobów radzenia sobie ze swoimi emocjami, jak również technik zarządzania stresem i strategii zdrowego odżywiania.

{"register":{"columns":[]}}