W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wybieraj Bezpieczną Żywność

28.08.2023

Wybieraj Bezpieczną Żywność III edycja kampanii informacyjnej Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Szamotułach informuje, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w roku 2023 prowadzi III edycję kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood.

Bezpieczna żywność

Sukces kampanii #EUChooseSafeFood w ostatnich dwóch latach sprawił, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego partnerzy w poszczególnych państwach członkowskich UE postanowili podjąć decyzję o rozpoczęciu trzeciej edycji kampanii. Celem inicjatywy #EUChooseSafeFood jest wsparcie mieszkańców Europy w podejmowaniu świadomych decyzji związanych z właściwymi wyborami dotyczącymi żywności. W 2023 roku akcja zatacza szersze kręgi niż dotychczas – tym razem obejmuje aż 16 krajów uczestniczących w kampanii #EUChooseSafeFood to : Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Grecja, Irlandia, Włochy, Łotwa, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia i Macedonia Północna.

Rozpoczynająca się kampania pozwala na zacieśnienie współpracy pomiędzy GIS a EFSA oraz organizacjami konsumenckimi, producentami żywności i społeczeństwem obywatelskim. To wszystko sprzyjać ma budowaniu zaufania obywateli UE do produktów spożywczych, po które sięgają.

Celem kampanii jest wspieranie mieszkańców i mieszkanek Europy w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zakupu żywności. Dzięki niej konsumenci mają dostęp do praktycznych i przystępnych informacji dotyczących zagadnień takich jak pomoc w odczytywaniu etykiet umieszczonych na produktach spożywczych czy też porad na temat przygotowywania i przechowywania żywności. Kampania obejmuje szereg zagadnień związanych z żywnością i jej bezpieczeństwem.

Tematy tegorocznej edycji kampanii pozostają takie same jak w roku ubiegłym, tj:

1. Suplementy diety.

2. Higiena żywności.

3. Znakowanie żywności z uwzględnieniem alergenów.

Adresatami kampanii są przede wszystkim mieszkańcy i mieszkanki Europy w wieku od 25 do 45 lat, w szczególności młodzi rodzice oraz osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności i nauką. 

Materiały

EFSA​_Poster​_A4​_PT-1
EFSA​_Poster​_A4​_PT-1.pdf 2.26MB
Poradnik​_suplementy​_2023​_BŻ
Poradnik​_suplementy​_2023​_BŻ.pdf 2.48MB
{"register":{"columns":[]}}