W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Zadania

27.06.2023

Przedmiot działalności

Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego,

w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:

 

  1. higieny środowiska;
  2. higieny pracy w zakładach pracy;
  3. higieny radiacyjnej;
  4. higieny procesów nauczania i wychowania;
  5. higieny wypoczynku i rekreacji;
  6. zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
  7. higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne,

- w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości
i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych
i zawodowych

Do zakresu działań i kompetencji Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy w szczególności:

 

  1. działalność przeciwepidemiczna;
  2. inicjowanie, organizowanie, prowadzenie, koordynowanie i nadzorowanie działalności
    w nadzorowanym terenie w zakresie profilaktyki chorób i promocji zdrowia;
  3. opracowywanie ocen i analiz środowiskowych warunkujących zdrowie ludności;
  4. opracowywanie analiz i ocen epidemiologicznych oraz oceny stanu higieniczno-sanitarnego;
  5. nadzorowanie oraz egzekwowanie higienicznych warunków pracy w zakładach pracy;
  6. prowadzenie postępowania w sprawach stwierdzenia choroby zawodowej;
  7. prowadzenie spraw w zakresie zapobiegawczego nadzoru sanitarnego;
  8. prowadzenie nadzoru i wykonywanie badań w zakresie higieny radiacyjnej;
  9. sprawowanie nadzoru nad warunkami higieny procesów nauczania i wychowania oraz higieny wypoczynku i rekreacji,
  10. sprawowanie nadzoru nad warunkami higieny środowiska obiektów użyteczności publicznej oraz miejsc zbiorowego wypoczynku i rekreacji;
  11. sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  12. wykonywanie czynności kontrolnych;
  13. wykonywanie badań i analiz laboratoryjnych;
  14. wykonywanie badań i pomiarów środowiskowych;
  15. przygotowywanie projektów decyzji, postanowień i wykonywanie innych czynności w I i II instancji postępowania administracyjnego i postępowania egzekucyjnego w administracji;
  16. prowadzenie spraw związanych ze statystyką publiczną;
  17. opracowywanie projektów planów pracy oraz sprawozdań z działalności jednostki;
  18. prowadzenie spraw pracowniczych, ekonomiczno-administracyjnych, finansowych jednostki;
  19. wykonywanie innych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej wynikających z ustaw i przepisów wykonawczych.

 

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
27.06.2023 23:00 Adam Drozd
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Adam Drozd
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Zadania 1.0 27.06.2023 23:00 Adam Drozd

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}