W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Orzeczenia lekarskie - informacja dla osób zajmujących się żywnością

07.11.2023

Orzeczenie lekarskie - front

PAMIĘTAJ:

- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych jest podstawowym dokumentem umożliwiającym dopuszczenie do prac w bezpośrednim kontakcie z żywnością

- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych wydaje lekarz medycyny pracy lub lekarz podstawowej opieki zdrowotnej, na podstawie m.in. wyników badań na nosicielstwo oraz innych koniecznych dla danego stanowiska pracy

- skierowanie na badania sanitarno-epidemiologiczne wydaje pracodawca, który pokrywa koszty badań

- orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych należy przechowywać w miejscu wykonywania pracy i udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli żywności

- dopuszczenie do prac w bezpośrednim kontakcie z żywnością osoby bez aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych stanowi poważne naruszenie przepisów prawa

- “książeczka sanepidowska” od dawna nie jest i nie może być przedmiotem oceny pracownika inspekcji sanitarnej

Materiały

Ulotka do pobrania
ULOTKA​_!.pdf 0.30MB
{"register":{"columns":[]}}