W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wytyczne dotyczące oznaczania informacji na temat żywności, opracowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)

Kobieta robiąca zakupy w sklepie

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przygotował wytyczne dotyczące oznaczania daty i powiązanych informacji na temat żywności. Dostępna jest już wersja dokumentów w języku polskim.

Podmioty działające na rynku spożywczym, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, podejmują decyzje o rodzaju oznaczenia daty (tj. daty minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”/ „best before”) lub terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”/„use by”)), ustalaniu okresu przydatności do spożycia (shelf-life) i informacji powiązanych - na etykiecie lub w oznakowaniu produktów.

Decyzję o rodzaju oznaczenia daty należy podejmować indywidualnie dla każdego produktu, biorąc pod uwagę możliwe zagrożenia, właściwości, warunki przetwarzania i przechowywania. Identyfikacja zagrożeń jest indywidualna dla danego środka spożywczego i powinna uwzględniać mikroorganizmy chorobotwórcze zdolne do rozwoju w opakowanej żywności o kontrolowanej temperaturze w dających się rozsądnie przewidzieć warunkach.

Wytyczne przygotowane przez EFSA mają wesprzeć przedsiębiorców, jak również organy urzędowej kontroli żywności.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Materiały

Część​_1​_-​_oznaczanie​_daty
Część​_1​_-​_oznaczanie​_daty.pdf 1.64MB
Część​_2​_-​_informacje​_na​_temat​_żywności
Część​_2​_-​_informacje​_na​_temat​_żywności.pdf 0.92MB
Część 1 - oznaczanie daty, wersja oryginalna
Część 2 - informacje na temat żywności, wersja oryginalna
{"register":{"columns":[]}}