Polska kuchnia w Tunezji
04.10.2021
W dniach 25,27 i 29 września 2021 roku na zaproszenie Ambasady RP w Tunisie, główny szef kuchni Sodexo Polska, zdobywca II miejsca V edycji Master Chefa, Michał Fabiszewski miał przyjemność przybliżyć Tunezyjczykom polską kuchnię.
W ramach przedsięwzięcia, przeprowadził kulinarne warsztaty w atelier Mille et une Saveur w Tunisie, prezentując tradycyjne polskie potrawy (polski chleb, zupa cebulowa, pierogi i jabłecznik). W warsztatach wzięli udział zwycięzcy konkursu wiedzy o Polsce (przeprowadzonego przez naszą placówkę na portalu Facebook), pasjonaci oraz specjaliści kuchni. Drugi etap przedsięwzięcia obejmował organizację dwóch pokazowych polskich kolacji w prestiżowej restauracji Dar El Jeld w Tunisie. Michał Fabiszewski we współpracy z tunezyjskim kucharzem opracował i przygotował polskie menu składające się z 7 dań. W karcie dań pojawiły się m.in. zupa pomidorowa, wołowy tatar, wędzony i piklowany śledź, pierogi z grzybami w sosie truflowym, kremową espumą i olejem z tymianku, zrazy i jabłecznik. Wyselekcjonowane receptury były opatrzone komentarzem Michała Fabiszewskiego.