W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polska kuchnia w Tunezji

04.10.2021

W dniach 25,27 i 29 września 2021 roku na zaproszenie Ambasady RP w Tunisie, główny szef kuchni Sodexo Polska, zdobywca II miejsca V edycji Master Chefa, Michał Fabiszewski miał przyjemność przybliżyć Tunezyjczykom polską kuchnię.

Polska kuchnia w Tunezji 1

W ramach przedsięwzięcia, przeprowadził kulinarne warsztaty w atelier Mille et une Saveur w Tunisie, prezentując tradycyjne polskie potrawy (polski chleb, zupa cebulowa, pierogi i jabłecznik). W warsztatach wzięli udział zwycięzcy konkursu wiedzy o Polsce (przeprowadzonego przez naszą placówkę na portalu Facebook), pasjonaci oraz specjaliści kuchni. Drugi etap przedsięwzięcia obejmował organizację dwóch pokazowych polskich kolacji w prestiżowej restauracji Dar El Jeld w Tunisie. Michał Fabiszewski we współpracy z tunezyjskim kucharzem opracował i przygotował polskie menu składające się z 7 dań. W karcie dań pojawiły się m.in. zupa pomidorowa, wołowy tatar, wędzony i piklowany  śledź, pierogi z grzybami w sosie truflowym, kremową espumą i olejem z tymianku, zrazy i jabłecznik. Wyselekcjonowane receptury były opatrzone komentarzem Michała Fabiszewskiego.

 

Zdjęcia (23)

{"register":{"columns":[]}}