Owoce i warzywa
Świeże owoce i warzywa stanowią bardzo dużą grupę produktów obecnych na rynku artykułów rolno-spożywczych wprowadzanych do obrotu na terenie Polski. Zadania związane z kontrolą jakości handlowej świeżych owoców i warzyw realizuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nadzór polega na sprawdzeniu zgodności z normami handlowymi świeżych owoców i warzyw na rynku krajowym (na każym etapie wprowadzania do obrotu), w punktach wywozu i przywozu oraz prowadzeniu bazy danych o handlowcach wprowadzających na rynek świeże owoce i warzywa.
Kontrole prowadzone przez Inspekcję obejmują kontrolę zgodności z wymaganiami określonymi w szczegółowych normach handlowych oraz ogólnej normie handlowej. Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji Europejskiej (UE) nr 543/2011 prawie wszystkie gatunki świeżych owoców i warzyw wprowadzane do obrotu na terenie Unii Europejskiej objęte są wymaganiami norm handlowych. Aktualnie obowiązuje 10 szczegółowych norm handlowych dla priorytetowych gatunków świeżych owoców i warzyw oraz ogólna norma handlowa dla pozostałych produktów sektora owoców i warzyw. Świeże owoce i warzywa objęte wspólnotowymi normami handlowym podlegają kontroli zgodności zarówno na etapie importu jak i eksportu.
Więcej informacji na temat wymagań jakościowych, norm handlowych, znakowania czy kontroli jakości handlowej na etapie eksportu oraz importu świeżych owoców i warzyw znajdziecie Państwo na stronie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Proszę kliknąć na poniższe linki:
Obowiązki handlowców owoców i warzyw