Tradycja, technologia i współczesna żywność - konferencja w Olsztynie
16.09.2025
Bezpieczeństwo i jakość żywności, wyzwania związane z dezinformacją oraz rola tradycji kulinarnych w budowaniu zaufania do lokalnych producentów – to główne tematy konferencji „Tradycja, technologia – współczesna żywność”, która odbyła się 16 września w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie.
Wydarzenie zostało zorganizowane przy współpracy Wojewody Warmińsko-Mazurskiego Radosława Króla, Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Ryszarda Piórkowskiego oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Konferencja zgromadziła blisko 300 uczestników, w tym przedstawicieli świata nauki, administracji, organizacji konsumenckich, producentów oraz instytucji kontrolnych. W wydarzeniu wziął udział również Minister Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
W swoim wystąpieniu Wojewoda Radosław Król podkreślił, że „jakość i bezpieczeństwo żywności to kwestie bliskie każdemu konsumentowi”. Dyskusje i prelekcje podczas konferencji koncentrowały się na potrzebie rzetelnej informacji, znaczeniu nowoczesnych technologii w produkcji żywności oraz pielęgnowaniu kulinarnych tradycji jako elementu wspierającego zaufanie do lokalnych wytwórców.
Więcej informacji kliknięcie w link spowoduje przeniesienie na www GIJHARS
Zapraszamy do śledzenia naszej działalności oraz informacji o kolejnych wydarzeniach na profilu WIJHARS w Szczecinie na Facebooku. Wspólnie możemy tworzyć zdrowszą przyszłość!
Materiały
materiały pokonferencyjnematerialy_pokonferencyjne_tradycja_technologia_wspolczesna_zywnosc1-2.pdf 2.47MB