W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

„Tradycja, technologia - współczesna żywność” konferencja IJHARS w Olsztynie.

19.09.2025

Bezpieczeństwo i jakość żywności, wspieranie świadomych wyborów konsumenckich, rola tradycji kulinarnych w budowaniu zaufania do lokalnych producentów, wreszcie innowacje w technologii żywności i tzw. „nowa żywność” - to tylko niektóre z tematów, które wypełniły bardzo zróżnicowany i bogaty program konferencji pn. „Tradycja, technologia - współczesna żywność”. Wydarzenie objął honorowym patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

widok na salę konferencyjną

Konferencja odbyła się  w dniu 16 września br. w siedzibie Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wydarzenie zostało zorganizowane przy współpracy Radosława Króla, wojewody warmińsko-mazurskiego, Ryszarda Piórkowskiego, wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz władz i kadry profesorskiej Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, które reprezentowała dziekan wydziału - dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM.

Konferencja skierowana była do wszystkich, którzy zainteresowani są tematyką związaną z jakością żywności. Wśród prelegentów znaleźli się przedstawiciele świata nauki, jak i organów działających na straży przestrzegania przepisów prawa żywnościowego. Wśród słuchaczy nie zabrakło ludzi nauki, administracji, inspekcji, przedsiębiorców, konsumentów oraz uczniów szkół branżowych. Konferencja zgromadziła około 300 uczestników. W spotkaniu uczestniczyli reprezentanci IJHARS z całej Polski na czele z Najwyższym Kierownictwem IJHARS – dr Przemysławem Rzodkiewiczem, Głównym Inspektorem i Ewą Krzyżewską-Kuran, Dyrektorem Generalnym. W wydarzeniu udział wzięli także m.in: Wicewojewoda Warmińsko-Mazurski Zbigniew Szczypiński, Warmińsko - Mazurski Wojewódzki Inspektor Sanitarny, Janusz Dzisko, powiatowi inspektorzy sanitarni z regionu, Wojewódzki Lekarz Weterynarii.

Konferencję otworzył gospodarz miejsca, Radosław Król, wojewoda warmińsko-mazurski, podkreślając, że „jakość i bezpieczeństwo żywności to sprawa, która dotyczy każdego z nas. Chronimy konsumentów, wspieramy lokalnych producentów i budujemy zaufanie do polskich produktów – inwestując w zdrowie, tradycję i przyszłość naszego regionu, promując tradycje kulinarne Warmii i Mazur."

Podczas konferencji zwrócono uwagę przede wszystkim na współczesną potrzebę dostarczania rzetelnych - opartych na faktach a nie na „fake newsach” - informacji o żywności. Podkreślono rolę edukacji żywieniowej w przeciwdziałaniu dezinformacji. Omówiono również znaczenie produktów regionalnych i tradycyjnych, które są dumą Warmii i Mazur i ważnym elementem dziedzictwa kulturowego regionu. Ogromnym zainteresowaniem słuchaczy cieszyły się wystąpienia naukowczyń z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego -  dr Anny Tarczyńskiej i prof. Katarzyny Majewskiej, poświęcone alergenom pokarmowym oraz nowej żywności („novel food”) i innowacjom technologicznym w tworzeniu „żywności jutra”.

Wystąpienia prelegentów dotyczyły również:

roli edukacji w kształtowaniu świadomego konsumenta – Ryszard Piórkowski, IJHARS w Olsztynie:

"Jakość żywności to jest nasz wspólny wysiłek, wspólna odpowiedzialność. Każdy ma na to wpływ: producent, dystrybutor, konsument, który jest również aktywnym uczestnikiem rynku. Rola urzędowej kontroli jest kluczowa dla kształtowania świadomości konsumentów, którzy chcą kupować żywność coraz lepszej jakości. Dlatego poza kontrolą prowadzimy również szeroko zakrojone działania edukacyjne wśród młodzieży, przedsiębiorców i konsumentów."

fałszowania żywności – dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS rozprawił się z mitami na ten temat, pokutującymi w świadomości wielu konsumentów:

" Jakość żywności to jakość naszego życia. Jesteś tym, co jesz. Wybieraj świadomie i mądrze."

alergenów pokarmowych – dr hab. Inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM, Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie podkreśliła wagę świadomości konsumenta, który uważnie czyta etykiety, zwracając uwagę na skład produktu, w tym alergeny.: "Umieszczanie na etykiecie produktu ostrzeżenia o możliwości występowania alergenów bez przeprowadzenia oceny ryzyka, nie może zastępować stosowania zasad Dobrych Praktyk Produkcyjnych".

sztuki świadomych wyborów konsumenckich w świecie żywności – dr Sylwia Ciągło-Androsiuk, IJHARS w Olsztynie wskazała na szereg obowiązkowych informacji, jakie powinny znaleźć się na etykiecie żywności. Na podstawie tych informacji konsument powinien dokonywać świadomych wyborów zakupowych. Często jednak szum informacyjny i hasła reklamowe, którymi przeładowane są niektóre etykiety, mogą stanowić istotny problem.

"Nie marka, chwytliwe hasło, a realne cechy produktu decydują o jego jakości. Dlatego zamiast ulegać pierwszemu wrażeniu, czytajmy etykiety uważnie i wybierajmy świadomie."

Podsumowaniem konferencji był panel dyskusyjny „Żywność pod lupą: jakość, bezpieczeństwo i świadome wybory”, w trakcie którego przywołano jeszcze raz najważniejsze wnioski z konferencji.

Główny Inspektor podsumował, stwierdzając, że „działania podejmowane przez IJHARS mają nie tylko charakter naprawczy, ale również edukacyjny. Realizowane są kampanie informacyjne, kształtowane od najmłodszych lat dobre wzorce, czego przykładem są lekcje czytania etykiet w szkołach”.

Spotkaniu towarzyszyła degustacja lokalnych wyrobów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.

Patronami medialnymi konferencji były: Polskie Radio Olsztyn, TVP3 Olsztyn, TVP Info.

Wszystkie osoby zainteresowane szczegółową relacją z wystąpień konferencyjnych zapraszamy do obejrzenia zarejestrowanych prezentacji pod linkiem:

(jn)

Wideo

Zdjęcia (13)

{"register":{"columns":[]}}