Wiadomości
-
18.12.2025 WarszawaModernizacja laboratoriów IJHARS - realizacja dzięki środkom z KPO to większa ochrona konsumentów i przedsiębiorcówNowoczesny sprzęt i modernizacja laboratoriów IJHARS to lepsze badania żywności, skuteczniejsze wykrywanie fałszerstw i większe bezpieczeństwo konsumentów. To także wsparcie dla uczciwych producentów polskiej żywności.
-
17.12.2025 WarszawaSzynka była polska - potwierdzają kontrolerzy IJHARS. Na polecenie Ministra Rolnictwa Stefana Krajewskiego sprawa oznakowania mięsa wyjaśnionaZgłoszenie konsumenta, szybka reakcja inspekcji i jednoznaczne ustalenia - działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz IJHARS przyniosły efekt. Wiadomo już, że szynka oznaczona logo „Produkt Polski” wbrew etykiecie nie była hiszpańska a polska. Kontrole potwierdziły, że zakwestionowana szynka wieprzowa sprzedawana w jednym ze sklepów sieci Lidl została wyprodukowana z mięsa pochodzącego z Polski, a stwierdzona nieprawidłowość dotyczyła wyłącznie błędu na etapie etykietowania w zakładzie przetwórczym.
-
12.12.2025 WarszawaIJHARS i organizacje pszczelarskie łączą siły dla ochrony i promocji polskich miodów12 grudnia 2025 r. w siedzibie GIJHARS odbyło się spotkanie robocze z przedstawicielami organizacji pszczelarskich, którego celem było omówienie potrzeby ochrony i promocji polskich miodów. W spotkaniu wzięli udział również przedstawiciele laboratoriów, instytutów naukowych oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
-
10.12.2025 WarszawaIJHARS reaguje na bieżącą sytuację na rynku i kontroluje oznakowania mięsa
-
10.12.2025 WarszawaLogo „Produkt Polski” coraz bardziej rozpoznawalne i pożądaneLogo „Produkt Polski” jest jak drogowskaz, który mówi: ta żywność jest polska i powstała na bazie polskich surowców. Cieszymy się, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to co wkłada do koszyka z zakupami. Skąd to wiemy? Do sieci trafiły zdjęcia, które sygnalizują nieprawidłowe stosowanie tego znaku. IJHARS niezwłocznie przystąpiła do kontroli w miejscu nabycia produktu i w zakładzie produkcyjnym. O ustaleniach z prowadzonych przez IJHARS działań kontrolnych, Ministerstwo poinformuje zaraz po ich zakończeniu.
-
09.12.2025 Warszawa"Jedno zdrowie" w praktyce EFSA8 grudnia 2025 r. w Głównym Inspektoracie Sanitarnym odbyła się konferencja pt. „Jedno zdrowie w praktyce EFSA - interdyscyplinarne spojrzenie na bezpieczeństwo żywności, zdrowie publiczne i środowisko”, zorganizowana przez Polski Punkt Koordynacyjny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zlokalizowany w GIS.
-
05.12.2025 WarszawaNie każda „czekolada” to czekolada. IJHARS przedstawia wyniki kontroli wyrobów kakaowych i czekoladowych.Nie wszystkie wyroby kakaowe i czekoladowe są tym, za co mogą uchodzić na pierwszy rzut oka. Aby świadomie wybierać produkty, warto uważnie czytać etykiety. Czy każdy wyrób kakaowy i czekoladowy na sklepowej półce naprawdę spełnia wymagania, by być tak nazywany? IJHARS przedstawia wyniki najnowszej kontroli jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych.
-
05.12.2025 WarszawaIJHARS podsumowuje rok 2025 i wyznacza priorytetowe kierunki swoich działań na 2026 rok. Strategiczne decyzje z ogólnopolskiej narady kierownictwa Inspekcji w Łodzi.Skuteczne kontrole graniczne, dalsza cyfryzacja Inspekcji, nowoczesny model sprawozdawczości przyjazny dla odbiorców treści, walka z oszustwami spożywczymi i fałszowaniem żywności oraz wzmocnienie komunikacji z konsumentami - to główne kierunki działań IJHARS na 2026 rok, przyjęte podczas Ogólnopolskiej Narady Najwyższego Kierownictwa, która odbyła się w Łodzi w dniach 1-3 grudnia 2025 r. Spotkanie potwierdziło, że nadchodzący rok będzie stawiał Inspekcji wysokie wyzwania, ale też umocni jej rolę w systemie bezpieczeństwa żywnościowego.
-
02.12.2025 WarszawaNowe zasady znakowania żywności. Flaga kraju pochodzenia na owocach i warzywach oraz zmiany w oznakowaniu przetworów owocowych i mioduOd 17 lutego 2026 r. zmienią się zasady znakowania żywności: świeże owoce, warzywa i banany sprzedawane luzem będą musiały być oznaczane flagą kraju pochodzenia, a miód, soki i dżemy - etykietowane według nowych unijnych standardów. Celem zmian jest większa przejrzystość informacji dla konsumentów. Produkty oznakowane według dotychczasowych zasad będą mogły pozostać w obrocie do wyczerpania zapasów.
-
01.12.2025 WarszawaPolska reprezentowana przez ekspertów IJHARS na forum OECD w Maroku. Wspólne standardy dla owoców i warzyw.Maroko stało się w ostatnich dniach centrum rozmów o jakości i standardach w handlu owocami i warzywami. Podczas 19. Spotkania Szefów Krajowych Służb Kontrolnych Systemu OECD Stosowania Międzynarodowych Norm dla Świeżych Owoców i Warzyw w Agadirze eksperci z całego świata dyskutowali o ujednoliceniu norm, certyfikacji i wyzwaniach dla globalnego rynku produktów świeżych. Polskę reprezentowały Anna Wolska i Katarzyna Trojnar z IJHARS, aktywnie uczestnicząc w pracach nad nowymi strategiami i wytycznymi.