W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Konferencja „Tradycja, technologia - współczesna żywność”

16 września 2025 r. w Olsztynie odbyła się konferencja „Tradycja, technologia - współczesna żywność”.

Mężczyzna stoi przed mównicą na scenie, na środku slajd tytułowy Konferencji

Organizatorami byli Wojewoda Warmińsko-Mazurski, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM). Patronatu udzielili Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Rektor UWM. Patronat medialny objęli Radio Olsztyn i TVP3 Olsztyn.

W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele nauki i branży spożywczej, szefowie inspekcji uczestniczących w nadzorowaniu sektora żywnościowego, w tym Pani Katarzyna Dębowska - Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Olsztynie, wraz z pracownikami.

Radosław Król – Wojewoda Warmińsko-Mazurski otworzył Konferencję i podkreślił ważną rolę służb kontrolnych w zapewnieniu jakości produktów żywnościowych. Kwestię tę podnosili również w swoich wystąpieniach kolejni goście, w tym Przemysław Rzodkiewicz - Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów RolnoSpożywczych oraz eksperci z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Prelekcje dotyczyły m.in.:

  • świadomych wyborów konsumentów i czytania etykiet,
  • problemu fałszowania żywności,
  • nowej żywności i bezpieczeństwa alergenowego,
  • roli tradycji i produktów regionalnych.

Odbył się także panel dyskusyjny „Żywność pod lupą: jakość, bezpieczeństwo i świadome wybory” oraz prezentacja Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury połączona z degustacją produktów regionalnych.

Konferencja wyróżniała się różnorodnością tematów i obecnością praktyków, a także pokazała, że łączenie tradycji z nowoczesną technologią jest niezbędne dla jakości i bezpieczeństwa żywności.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}