Konferencja „Tradycja, technologia - współczesna żywność”
16 września 2025 r. w Olsztynie odbyła się konferencja „Tradycja, technologia - współczesna żywność”.
Organizatorami byli Wojewoda Warmińsko-Mazurski, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM). Patronatu udzielili Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Rektor UWM. Patronat medialny objęli Radio Olsztyn i TVP3 Olsztyn.
W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele nauki i branży spożywczej, szefowie inspekcji uczestniczących w nadzorowaniu sektora żywnościowego, w tym Pani Katarzyna Dębowska - Warmińsko-Mazurski Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Olsztynie, wraz z pracownikami.
Radosław Król – Wojewoda Warmińsko-Mazurski otworzył Konferencję i podkreślił ważną rolę służb kontrolnych w zapewnieniu jakości produktów żywnościowych. Kwestię tę podnosili również w swoich wystąpieniach kolejni goście, w tym Przemysław Rzodkiewicz - Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów RolnoSpożywczych oraz eksperci z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Prelekcje dotyczyły m.in.:
- świadomych wyborów konsumentów i czytania etykiet,
- problemu fałszowania żywności,
- nowej żywności i bezpieczeństwa alergenowego,
- roli tradycji i produktów regionalnych.
Odbył się także panel dyskusyjny „Żywność pod lupą: jakość, bezpieczeństwo i świadome wybory” oraz prezentacja Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia-Mazury połączona z degustacją produktów regionalnych.
Konferencja wyróżniała się różnorodnością tematów i obecnością praktyków, a także pokazała, że łączenie tradycji z nowoczesną technologią jest niezbędne dla jakości i bezpieczeństwa żywności.