W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - Zakres obowiązków

ZADANIA ODDZIAŁU BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI i ŻYWIENIA:

  • kontrola działalności Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w zakresie nadzoru bieżącego nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • koordynowanie działań Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w ramach realizacji zadań
  • przeprowadzanie audytów wewnętrznych powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na podstawie art. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych
  • koordynowanie i udział w realizacji „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w woj. pomorskim
  • zbieranie, analiza i przekazywanie informacji oraz powiadomień w ramach sieci  RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach) oraz w ramach sieci AAC (System Współpracy i Pomocy Administracyjnej)
  • koordynowanie i nadzorowanie funkcjonowania systemu TRACES-NT w województwie
  • nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji administracyjnych na przedsiębiorców branży spożywczej na wniosek Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych
  • sporządzanie sprawozdań opisowych, statystycznych, raportów i ocen w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • rozpatrywanie skarg, wniosków, odwołań i zażaleń dotyczących spraw bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym kontroli granicznej
  • udział w opracowywaniu przyczyn zbiorowych zakażeń pokarmowych
  • udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom branży spożywczej oraz branży materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • organizowanie i prowadzanie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych oraz dla pracowników powiatowych i granicznej stacji sanitarno-epidemiologicznej
  • współpraca z innymi organami urzędowej kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności
{"register":{"columns":[]}}