W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zadania Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

 

  1. Koordynowanie działania powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa opolskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności
    i żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
    z żywnością.
  2. Koordynowanie działania powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa opolskiego w zakresie nadzoru nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia i żywnością wzbogaconą.
  3. Koordynowanie działań w zakresie systemu RASFF (systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności) na terenie województwa opolskiego oraz współpraca
    z Pojedynczym  Punktem Kontaktowym (SCP) w Głównym Inspektoracie Sanitarnym.
  4. Nadzór merytoryczny oraz przeprowadzanie kontroli pionów Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa opolskiego.
  5. Przeprowadzanie audytów zgodności postępowania powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa opolskiego z przepisami  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) 2017/625z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/ 74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
    i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/ EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych)rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
    i Rady.
  6. Rozpatrywanie odwołań/zażaleń podmiotów od decyzji/postanowień, wydanych przez państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych na terenie województwa opolskiego.
  7. Organizowanie i prowadzenie szkoleń dla pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na terenie województwa opolskiego w zakresie zagadnień objętych swoimi zadaniami.
  8. Analiza i sporządzanie zbiorczych opracowań dotyczących warunków sanitarnych
    i higienicznych produkcji, obrotu oraz jakości zdrowotnej żywności, materiałów
    i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także ocen sposobu żywienia na podstawie własnych materiałów kontrolnych oraz przesłanych przez podległe stacje sanitarno-epidemiologiczne.

 

{"register":{"columns":[]}}