W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co Sanepid sprawdza na koloniach?

15.07.2025

Dla 4,6 mln uczniów trwają wakacje. Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej będą sprawdzać warunki w miejscach wypoczynku dzieci, np. na obozach, koloniach, półkoloniach. Kontrole mogą mieć charakter planowy lub interwencyjny.

Dzieci biegnące łąką w stronę obserwatora

Formy wypoczynku

Państwowa Inspekcja Sanitarna kontroluje miejsca wypoczynku dzieci i młodzieży. Nadzór nad placówkami wypoczynku sprawowany jest na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 marca 2016 r. w sprawie wypoczynku dla dzieci i młodzieży (Dz. U. z 2016 r. poz. 452). Wypoczynek może być zorganizowany w formie wyjazdowej jako kolonia, obóz lub miejscu zamieszkania, m.in. na półkoloniach organizowanych przez placówki oświatowo-wychowawcze, świetlice szkolne, młodzieżowe domy kultury, ośrodki sportowe. Niezależnie od formy, organizatorzy wypoczynku mają za zadanie zapewnić dzieciom zdrowe oraz bezpieczne i higieniczne warunki pobytu. 

Obszary podlegające ocenie w czasie kontroli sanitarnej:

  • warunki mieszkalne oraz sanitarne,
  • żywienie uczestników wypoczynku,
  • możliwość korzystania z kąpielisk,
  • wyposażenie techniczne obiektu,
  • sposób gromadzenia odpadów stałych,
  • teren placówki,
  • program zajęć dla uczestników,
  • zapewnienie opieki medycznej,
  • przestrzeganie zakazu palenia.

W trakcie kontroli sanitarnych w placówkach wypoczynku dzieci i młodzieży zwraca się szczególną uwagę na:

  • dostateczną liczbę urządzeń sanitarnych, w tym dostęp do bieżącej ciepłej wody i środków utrzymania higieny osobistej,
  • stan techniczny mebli i sprzętów,
  • bieżącą czystość miejsc wypoczynku,
  • czy personel ma aktualną dokumentację zdrowotną,
  • sposób zapewnienia opieki medycznej,
  • warunki bezpieczeństwa żywności i żywienia,
  • stan czystości terenu wokół miejsca, w którym zorganizowany jest wypoczynek.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}