INFORMACJE DLA PRZEDSIĘBIORCY PLANUJĄCEGO ROZPOCZĘCIE DZIAŁALNOŚCI W BRANŻY ŻYWNOŚCIOWEJ ORAZ MATERIAŁÓW I WYROBÓW DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ.
INFORMACJE DLA PRZEDSIĘBIORCY PLANUJĄCEGO ROZPOCZĘCIE DZIAŁALNOŚCI W BRANŻY ŻYWNOŚCIOWEJ ORAZ MATERIAŁÓW I WYROBÓW DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ.
W terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, podmioty winny złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów albo wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów w formie pisemnej.Wzory dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów określone są w rozporządzeniu Ministra zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz dostępne pod adresem Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej we Wrocławiu:
http://www.psse.wroc.pl/index.php?go=8
Wniosek winien zawierać:
· imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery posiada;
· określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu;
· określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Do wniosku dołącza się:
1. Aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego albo zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej, jeżeli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą;
2. Zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zawierające numer identyfikacyjny - w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej lub dostaw bezpośrednich;
3. W przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych, - wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.
Działalność w zakładzie zgodnie z art. 63.ust.1 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności można rozpocząć po zatwierdzeniu, warunkowym zatwierdzeniu lub po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów ( w przypadku zakładów podlegających takiemu wpisowi).
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny jest organem właściwym w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów.
Rozpoczęcie działalności w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów lub