W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrole sanitarne w zakresie oceny bezpieczeństwa żywności i żywienia - podsumowanie sezonu letniego

07.11.2023

Na terenie województwa dolnośląskiego w okresie wzmożonego ruchu turystycznego były przeprowadzane kontrole sanitarne w zakresie oceny bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Osoba w rękawiczkach laboratoryjnych bada pomarańczowe warzywo.

W sezonie letnim (czerwiec - wrzesień) na terenie Dolnego Śląska skontrolowano:

  • 541 zakładów małej gastronomii;
  • 169 zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego, w których zorganizowany był wypoczynek (żywienie na obozach, koloniach, wczasach, turnusach wypoczynkowych itp.).

W sumie w ww. zakładach przeprowadzono 801 kontroli sanitarnych.

Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości podczas przeprowadzanych kontroli sanitarnych dotyczyły:

  • niewłaściwego stanu sanitarnego zakładów;
  • nieprawidłowych warunków przechowywania środków spożywczych;
  • braku realizacji opracowanych w zakładach procedur dobrych praktyk produkcyjnych oraz dobrych praktyk higienicznych;
  • braku orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych zatrudnionych pracowników. 

W celu wyegzekwowania poprawy stanu sanitarnego wydano w sumie 89 decyzji administracyjnych oraz nałożono 80 grzywien w drodze mandatu.

{"register":{"columns":[]}}