Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu w mące jaglanej
25.11.2025
Zagrożenie:
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu w mące jaglanej określonej poniżej.
Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość NDP może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Nazwa: Mąka jaglana, opakowania 1 kg, 5 kg i 25 kg
Numer partii: 06 2025
Najlepiej spożyć przed końcem: 06.2026
Dystrybutor: „TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T. Krakowski, E. Drożdż, M. Kijowski, J. Drożdż, Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor po otrzymaniu informacji o zidentyfikowaniu zagrożenia podjął decyzję i rozpoczął realizację procedury wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku.
Dystrybutor we współpracy z producentem mąki jaglanej prowadzi działania wyjaśniające powstania przyczyny zagrożenia.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania przedmiotowego produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.