W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Aktualizacja ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności z dnia 31.05.2023 r.: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych

07.06.2023

Napis UWAGA na czerwonym tle, po lewej stronie logo Inspekcji Sanitarnej

31.05.2023 r. na stronie internetowej GIS oraz w mediach społecznościowych prowadzonych przez Urząd opublikowano ostrzeżenie publiczne dot. stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie Jaja Królewskie (zdjęcia opakowań poniżej), najlepiej spożyć przed: 18.06.2023, kod na skorupkach 3PL14371391 podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem. Szczegółowe informacje poniżej.

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości

Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023

Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391

Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj określonych powyżej. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji.

W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. 

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}