W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wszystko co musisz wiedzieć o RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed)

30.01.2024

System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) służy do wymiany informacji pomiędzy organami urzędowej kontroli w Europie będącymi członkami tego systemu.

Różnokolorowe warzywa i owoce na tle tabliczki biohazard oraz probówek z różnokolorowymi płynami

Do systemu wprowadzane są informacje o żywności, paszach i materiałach do kontaktu z żywnością, potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia ludzi, zwierząt lub środowiska i działaniach następczych w wyniku zidentyfikowania takich produktów.

W 2023 r. na terenie województwa dolnośląskiego w ramach systemu RASFF podejmowano działania w związku z 237 powiadomieniami.

W powiadomieniach w systemie RASFF odnotowano 227 powiadomień dotyczących środków spożywczychi 10 dotyczących materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.

Najwięcej powiadomień zgłaszanych było w związku z zagrożeniami mikrobiologicznymi (70 powiadomień), a następnie przekroczeniem dopuszczalnego poziomu pestycydów (34). Podejmowano działania również m.in. związane z mykotoksynami(21) i metalami ciężkimi (12).

Najczęściej dotyczyły one drobiu, podrobów i produktów drobiarskich (43 przypadki); suplementów diety (40 przypadków); warzyw, w tym strączkowych (23); ziarna zbóż i przetworów zbożowo-mącznych (22); kaw, herbat, kakao, herbat owocowych (13); wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, w tym czekolad (11); owoców (11); mięsa, podrobów i przetworów mięsnych (9); przypraw (8); orzechów (6); oraz w 10 przypadkach materiałów i wyrobów mających kontakt z żywnością.

W ramach otrzymywanych powiadomień Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni woj. dolnośląskiego nadzorowali wycofywanie kwestionowanej żywności oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością zgodnie z procedurą systemu RASFF oraz Wytycznymi dotyczącymi działania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach sieci powiadamiania i współpracy w Polsce.

{"register":{"columns":[]}}