W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zwróć uwagę na etykiety produktów spożywczych

14.12.2023

Każdemu środkowi spożywczemu przeznaczonemu dla konsumentów muszą towarzyszyć informacje na temat żywności określone w przepisach prawa żywnościowego. Nadrzędną zasadą jest rzetelne informowanie konsumentów. W związku z tym informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, a także muszą być jasne i łatwe do zrozumienia przez konsumenta.

Palec wskazujący tabliczkę z oznaczeniem Nutri-score nad poukładanymi na stole różnokolorowymi warzywami

Ponadto jeżeli pozwala na to wielkość opakowania produktu, znakowanie powinno zawierać również informacje dotyczące składników występujących w środku spożywczym, wszelkich specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia, nazwę lub firmę i adres podmiotu wprowadzającego na rynek dany środek spożywczy lub importera, kraj lub miejsce pochodzenia, instrukcję użycia oraz informację o wartości odżywczej.

Informacje na temat wartość odżywczej produktów jest szczególnie istotna dla konsumenta chcącego dbać o swoje zdrowie. Wartość odżywcza produktu to informacja o szczególnych wartościach środka spożywczego ze względu na energię (wartość kaloryczną) i składniki odżywcze. Podawana jest ona w przeliczeniu na 100 g/100 ml produktu. Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej obejmuje deklarację wartości energetycznej oraz ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Ponadto treść obowiązkowej informacji o wartości odżywczej może zostać uzupełniona informacją o zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, alkoholi wielowodorotlenowych, skrobi, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Informacją, na którą konsumenci najczęściej zwracają uwagę, jest wartość energetyczna, która podawana jest w dwóch jednostkach: kJ oraz kcal.

Na coraz większej liczbie produktów spożywczych w sklepach można znaleźć kolorową skalę Nutri-Score i oznaczenia: od A do E. Co oznacza ten system?

Nutri Score (5-Colour Nutrition Label, 5-CNL) to intuicyjny system znakowania żywności w postaci pięciokolorowej etykiety żywieniowej, zawartej na produktach spożywczych, który pozwala ocenić wartości żywieniową danego produktu. System ten stworzony został przez francuskich naukowców zespołu ds. Badań nad Epidemiologią Żywienia Po raz pierwszy został wprowadzony do stosowania w 2017 roku we Francji.

Zakłada, że za pomocą prostego kodu literowego pozwoli konsumentom dokonać lepszego wyboru żywieniowego w oparciu o uproszczone informacje. Oznaczenie na etykiecie ma postać kolorowych liter od ciemnozielonych do czerwonych: A, B, C, D, E. System ten w założeniu nie ma na celu określania żywności jako „zdrowej” lub „niezdrowej”, a podanie informacji (w postaci pięciokolorowej skali) o tym, czy dany produkt jest mniej lub bardziej odżywczy w ramach określonej kategorii.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}