W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Biologia (październik 2020 r.)

Temat 5. Układ pokarmowy (IV) Budowa i funkcje układu pokarmowego

Przypomnisz sobie i poszerzysz wiedzę, zdobytą w klasach młodszych, o budowie i funkcjach ukladu pokarmowego na przykładzie człowieka.

  • Zapoznaj sie z lekcją o ukladzie pokarmowym człowieka z podręcznika oraz materiałem z Epodręcznika.

Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika

  • Zapoznaj się z  prezentacją „Budowa i funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka”

Typ materiału: Materiał multimedialny

  • Sprawdź/utrwal wiadomości –  wypełnij kartę pracy  (Karta pracy ucznia służąca do przeprowadzenia lekcji na temat układu pokarmowego. Uczniowie poznają jego budowę i rolę poszczególnych elementów. Wykorzystana jest metoda „stacje uczenia się”)

Typ materiału: Karta Pracy

  • Materiał dla nauczyciela do wykorzystania w pracy z uczniami – Skrypt UW „Układ pokarmowy – skrypt”.

Typ materiału: Tekst

Temat 6. Układ pokarmowy (IV). Procesy trawienia i wchłaniania

Przypomnisz sobie i poszerzysz wiedzę, zdobytą w klasach młodszych, oprocesach trawienia i wchłaniania

  • Zapoznaj sie z lekcją z podręcznika oraz materiałem z Epodręcznika „Jak trawiony jest pokarm?”.

Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika

  • Materiał dla nauczyciela do wykorzystania w pracy z uczniami – preezentacja SGGW „Fascynująca podróż przez układ pokarmowy człowieka” (dr inż. Katarzyna Lachowicz, dr inż. Ewa Fürstenberg)

Typ materiału: Materiał multimedialny

Temat 7. Układ pokarmowy (IV). Zasady racjonalnego odżywiania

Dowiesz się, że  prawidłowe działanie wszystkich układów i narządów człowieka, równoznaczne z homeostazą jego organizmu i zachowaniem zdrowia, zależy od właściwego odżywiania, czyli stosowania odpowiedniej diety (indywidualne zapotrzebowanie organizmu na energię; dostarczać niezbędnych składników odżywczych).

  • Zapoznaj sie z materialem do  lekcji z Epodręcznika „Klasyfikacja i charakterystyka diet”. Zastanów się nad modelem żywienia i jego dostosowaniem do naszych/własnych specyficznych potrzeb.

Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika

  • Przeczytaj tekst „Rola żywienia w życiu człowieka”. Poznaj 10 zasad zdrowego odżywiania. Przeanalizuj dostępną symulację i sprawdź wiedzę.

Typ materiału: Lekcja z Epodręcznika

Temat 8. Układ pokarmowy (IV). Choroby układu pokarmowego

Poznasz najczęściej występujace choroby układu pokarmowego i dowiesz się jak możesz im zapobiegać, stosując zasady zdowego żywienia. Dowiesz się o znaczeniu błonnika dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapobiegania chorobom układu pokarmowego.

  • Zapoznaj się z materiałem z podręcznika oraz materiałami dostępnymi w internecie, np. opublikowanym w poradniku zdrowia i  zapoznaj się z najczęściej występującymi chorobami ukladami pokarmowego. Zastanów się, czy i jak można im skutecznie zapobiegać.

Typ materiału: Tekst

  • Zapoznaj się z materiałem dodatkowym – tekstem „Błonnik w chorobach układu pokarmowego”. Odpowiedz na pytanie – czym jest błonnik i dlaczego jest tak ważnym skadnikiem diety?

Typ materiału: Tekst

 

{"register":{"columns":[]}}