Alergeny
Substancje lub produkty powodujce alergie lub reakcje nietolerancji :
|
Numer alergenu |
Nazwa produktu |
|---|---|
| 1 | Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne |
| 2 | Skorupiaki i produkty pochodne |
| 3 | Jaja i produkty pochodne |
| 4 | Ryby i produkty pochodne |
| 5 | Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne |
| 6 | Soja i produkty pochodne |
| 7 | Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą) |
| 8 | Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamie lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne |
| 9 | Seler i produkty pochodne |
| 10 | Gorczyca i produkty pochodne |
| 11 | Nasiona sezamu i produkty pochodne |
| 12 | Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr |
| 13 | Łubin i produkty pochodne |
| 14 | Mięczaki i produkty pochodne |
Wykaz przygotowany na podstawie:
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, Załącznik nr II.
Informacje o obecności alergenów są umieszczone w Jadłospisie - przy każdym daniu podany jest numer alergenu.