Powrót

Kucharz

Uczennica w pracowni technologii gastronomicznej smaży półprodukty

3-letnia BRANŻOWA SZKOŁA I stopnia
(dla absolwentów szkoły podstawowej)

Jako absolwent tej szkoły znajdziesz pracę w stołówkach, barach, restauracjach. Będziesz mógł także samodzielnie prowadzić działalność gastronomiczną.

Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych i praktycznych w nowocześnie wyposażonych pracowniach:

  • technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków, naczyń i inny sprzęt kuchenny oraz stanowisko do ekspedycji potraw,
  • obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości. 

Sposób uzyskania dodatkowych kwalifikacji

Absolwent, po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, może kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II stopnia, przystępując do kolejnego egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, dzięki czemu uzyska dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych. Dodatkowo absolwent Branżowej Szkoły II stopnia jest uprawniony do przystąpienia do egzaminu maturalnego.

{"register":{"columns":[]}}