Oferta edukacyjna Branżowej Szkoły I stopnia

Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych

Zawód dla osób zainteresowanych maszynami i nowoczesnym rolnictwem. Absolwent potrafi obsługiwać, naprawiać i serwisować ciągniki, kombajny oraz inne maszyny rolnicze.

Uczniowie reperują ciągnik rolniczy

3-letnia BRANŻOWA SZKOŁA I stopnia
(dla absolwentów szkoły podstawowej)

  • uprawnienia rolnicze
  • prawo jazdy kat. T i B

Wybierając ten zawód, nauczysz się:

  • naprawiać i obsługiwać sprzęt rolniczy,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Absolwent jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach technicznej obsługi wsi i rolnictwa. Może też samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą (np. warsztat mechaniczny itp.).

Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację:

  • ROL.02. Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie

Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych i praktycznych:

  • w pracowniach pojazdów i maszyn rolniczych,
  • w warsztatach wyposażonych w stanowiska obróbki ręcznej i mechanicznej, kowalskie, obróbki blacharskiej, spawania elektrycznego i gazowego, obsługi technicznej pojazdów i maszyn rolniczych,
  • nauka jazdy samochodem i ciągnikiem rolniczym odbywa się na placu manewrowym, a nauka pracy kombajnem i innymi maszynami rolniczymi - na poligonie nauki pracy maszynami rolniczymi.

Sposób uzyskania dodatkowych kwalifikacji

Absolwent, po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, może kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II stopnia, przystępując do kolejnego egzaminu zawodowego z kwalifikacji ROL.08. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie, dzięki czemu uzyska dyplom technika mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Dodatkowo absolwent Branżowej Szkoły II stopnia jest uprawniony do przystąpienia do egzaminu maturalnego.

Kucharz
Uczennica w pracowni technologii gastronomicznej smaży półprodukty

3-letnia BRANŻOWA SZKOŁA I stopnia
(dla absolwentów szkoły podstawowej)

Jako absolwent tej szkoły znajdziesz pracę w stołówkach, barach, restauracjach. Będziesz mógł także samodzielnie prowadzić działalność gastronomiczną.

Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikację:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych i praktycznych w nowocześnie wyposażonych pracowniach:

  • technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków, naczyń i inny sprzęt kuchenny oraz stanowisko do ekspedycji potraw,
  • obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości. 

Sposób uzyskania dodatkowych kwalifikacji

Absolwent, po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, może kontynuować naukę w 2-letniej Branżowej Szkole II stopnia, przystępując do kolejnego egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, dzięki czemu uzyska dyplom technika żywienia i usług gastronomicznych. Dodatkowo absolwent Branżowej Szkoły II stopnia jest uprawniony do przystąpienia do egzaminu maturalnego.

{"register":{"columns":[]}}