Oferta edukacyjna Branżowej Szkoły II stopnia

Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
Uczeń obsługujący

2-letnia BRANŻOWA SZKOŁA II stopnia - forma zaoczna
(dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych)

  • uprawnienia rolnicze

Wybierając ten zawód, nauczysz się:

  • kompleksowo posługiwać się nowoczesnym sprzętem rolniczym,
  • obsługiwać urządzenia, systemy elektroniczne oraz nawigację satelitarną stosowaną w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych, 
  • zdobędziesz za darmo prawo jazdy kat. B i T, uprawnienia na kombajn.

Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje:

  • ROL.08. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie

Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych, zajęć praktycznych i praktyk zawodowych. W procesie nauczania wykorzystywane są:

  • stanowiska komputerowe z dostępem do internetu i odpowiednim oprogramowaniem,
  • warsztaty szkolne wyposażone w odpowiednie działy i niezbędne w produkcji rolniczej pojazdy, maszyny i urządzenia,
  • plac manewrowy do nauki jazdy i poligon do nauki pracy maszynami rolniczymi.

Praktyki zawodowe organizowane są w nowoczesnych gospodarstwach i przedsiębiorstwach rolnych, w kraju i za granicą (w ramach programu Erasmus+).

Praca:

  • własne gospodarstwo rolne,
  • własna działalność gospodarcza (np. warsztat naprawczy),
  • przedsiębiorstwa produkcyjne i usługowe związane z branżą rolniczą,
  • agencje rolne.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Uczniowie podczas zajęć z obsługi konsumenta

2-letnia BRANŻOWA SZKOŁA II stopnia - forma zaoczna
(dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz)

Wybierając ten zawód, nauczysz się:

  • fachowo organizować bankiety, przyjęcia w lokalach gastronomicznych, agroturystycznych, pensjonatach,
  • pracy w obiektach zbiorowego żywienia (stołówki, restauracje, bary itp.) na stanowiskach takich jak kelner, bufetowy,
  • pracy w instytucjach zajmujących się: obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności, ochroną konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania,
  • samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje:

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych, praktycznych i praktyk zawodowych. Zajęcia w szkole realizowane są w pracowniach:

  • technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków, naczyń i inny sprzęt kuchenny,
  • obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości,
  • planowania żywienia wyposażonej w stanowiska komputerowe z dostępem do internetu z oprogramowaniem do planowania usług gastronomicznych, rozliczania i oceny żywności.

Praca:

  • restauracje, bary, kawiarnie i firmy cateringowe,
  • hotele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe i sanatoria,
  • stołówki szkolne, przedszkolne i pracownicze,
  • firmy zajmujące się organizacją imprez i obsługą przyjęć,
  • instytucje zajmujące się oceną jakości żywności i żywienia,
  • własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych lub cateringowych.
{"register":{"columns":[]}}