Powrót

Technik żywienia i usług gastronomicznych

To zawód, który daje praktyczne umiejętności, pewną pracę w kraju i za granicą oraz szansę na prowadzenie własnej działalności gastronomicznej.

Uczniowie przygotowują potrawy podczas zajęć w pracowni technologii gastronomicznej

5-letnie TECHNIKUM
(dla absolwentów szkoły podstawowej)

2-letnia BRANŻOWA SZKOŁA II stopnia - zaoczna
(dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia)

Wybierając ten zawód, nauczysz się:

  • fachowo organizować bankiety, przyjęcia w lokalach gastronomicznych, agroturystycznych, pensjonatach,
  • pracy w obiektach zbiorowego żywienia (stołówki, restauracje, bary itp.) na stanowiskach takich jak kelner, bufetowy,
  • pracy w instytucjach zajmujących się: obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności, ochroną konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania,
  • samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych, praktycznych i praktyk zawodowych. Zajęcia w szkole realizowane są w pracowniach:

  • technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków, naczyń i inny sprzęt kuchenny,
  • obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości,
  • planowania żywienia wyposażonej w stanowiska komputerowe z dostępem do internetu z oprogramowaniem do planowania usług gastronomicznych, rozliczania i oceny żywności.

Praktyki zawodowe organizowane są w nowoczesnych przedsiębiorstwach branży gastronomicznej oraz agroturystycznej, w kraju i za granicą (w ramach programu Erasmus+).

Praca:

  • restauracje, bary, kawiarnie i firmy cateringowe,
  • hotele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe i sanatoria,
  • stołówki szkolne, przedszkolne i pracownicze,
  • firmy zajmujące się organizacją imprez i obsługą przyjęć,
  • instytucje zajmujące się oceną jakości żywności i żywienia,
  • własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych lub cateringowych.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}