Technik żywienia i usług gastronomicznych
2-letnia BRANŻOWA SZKOŁA II stopnia - forma zaoczna
(dla absolwentów Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz)
Wybierając ten zawód, nauczysz się:
- fachowo organizować bankiety, przyjęcia w lokalach gastronomicznych, agroturystycznych, pensjonatach,
- pracy w obiektach zbiorowego żywienia (stołówki, restauracje, bary itp.) na stanowiskach takich jak kelner, bufetowy,
- pracy w instytucjach zajmujących się: obrotem żywnością, upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności, ochroną konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania,
- samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Szkoła przygotowuje do egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje:
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Nauka zawodu odbywa się w formie zajęć teoretycznych, praktycznych i praktyk zawodowych. Zajęcia w szkole realizowane są w pracowniach:
- technologii gastronomicznej wyposażonej w stoły produkcyjne, kuchenki z piekarnikami, zlewozmywaki, piec do pieczenia, roboty wieloczynnościowe, zestawy garnków, naczyń i inny sprzęt kuchenny,
- obsługi konsumenta wyposażonej w stanowisko barowe, pomocniki kelnerskie, stanowiska obsługi gości,
- planowania żywienia wyposażonej w stanowiska komputerowe z dostępem do internetu z oprogramowaniem do planowania usług gastronomicznych, rozliczania i oceny żywności.
Praca:
- restauracje, bary, kawiarnie i firmy cateringowe,
- hotele, pensjonaty, ośrodki wypoczynkowe i sanatoria,
- stołówki szkolne, przedszkolne i pracownicze,
- firmy zajmujące się organizacją imprez i obsługą przyjęć,
- instytucje zajmujące się oceną jakości żywności i żywienia,
- własna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych lub cateringowych.