Gospodarstwa pomocnicze

Gospodarstwa pomocnicze

Powierzchnię gospodarstwa stanowią: 68,90 ha w tym grunty orne – 47,47 ha, użytki zielone 21,43 ha.

Gospodarstwo nastawione jest na produkcje roślinną. Gospodarujemy od 2018 roku konwencjonalnie, uprawiając: zboża min. żyto, pszenicę ozimą, owies, pszenżyto ozime kukurydzę na ziarno, oraz  mieszanki motylkowatych  z  trawami. Od  wielu  lat  siejemy również  poplony.

Gospodarstwo podlega systematycznej modernizacji.
Wyremontowaliśmy pomieszczenia gospodarcze w których obecnie znajduje się pracownia przetwórstwa mięsa.
Na bieżąco staramy się dostosowywać gospodarstwo do standardów rolnych Unii Europejskiej. Uzyskiwane dochody  są  inwestowane  w  ciągłe ulepszanie  gospodarstwa, a  przykładem  jest  nowy ciągnik rolniczy, nowy  agregat  uprawowo -siewny  oraz inny niezbędny sprzęt.

Gospodarstwo prowadzi działania na rzecz ochrony środowiska.
O zrównoważonym rozwoju wiemy od dawna. Nasza biblioteka jest pełna książek o ochronnie przyrody i bioróżnorodności. Realizacje  działań  rolnośrodowiskowych  obserwowaliśmy już  w  Danii  wiele  lat  temu. Pierwsze  działania  dla  przyrody  podjęto  w  1990  roku, kiedy nasze gospodarstwo stało się ekologicznym. Dostrzegliśmy, że przez lata intensyfikacji produkcji w gospodarstwie na skutek scalania  gruntów i wprowadzania nowych  metod  upraw różnorodność  biologiczna  zmalała, krajobraz   kulturowy   zubożał, postanowiliśmy rekompensować   te   straty.   Bardzo   rozsądnie  i  stopniowo  zaczęliśmy  przeznaczać  dla  przyrody  te fragmenty  swojej  ziemi,  z  którymi zawsze były   kłopoty   –   okrajki   pól w   kształcie   klinów, na  których bardzo   trudno   operować maszynami,   pasy   przylegające   do   rowów,   długo   utrzymujące   się wymokliska trudne  w  uprawie  i  przynoszące  niewielkie  plony.  W bliskim otoczeniu gospodarstwa znajdują się stawy wodne, a wokół nich pojawiła  się  typowa  dla  zbiorników  wodnych  bujna  roślinność  oraz  bogata fauna wodna,  w  tym żółwie i żórawie.  Na  utworzonych  wysepkach  znalazły  doskonałe miejsce do gniazdowania liczne  ptaki,  a  owoce  drzew  i  krzewów,  którymi  zostały  obsadzone te  miejsca są doskonałym pożywieniem dla zwierząt i ostoją bioróżnorodności. Również przy  drogach  mamy  szpalery  drzew czyli tzw. zadrzewienia śródpolne,  a  wśród  pól  założone są miedze   i   strefy   buforowe   wzdłuż   cieków   wodnych  między   innymi wierzba energetyczna. Miedze  i  zadrzewienia śródpolne  utrzymując  różnorodność  flory i fauny odgrywają istotną rolę dla środowiska rolniczego. Siedliska brzegowe przylegające do pól  uprawnych  traktowane  są  jako źródło  zasilania  plantacji  we  wrogów  naturalnych  – szczególnie   w   biegaczowate,  kusakowate, owadziarki, które   są   istotnym elementem    naturalnego    oporu środowiska    przed gradacją    szkodników. Śródpolne zadrzewienia i  miedze  ciągnące  się  wzdłuż  pól  tworzą  korytarze  ekologiczne  i  umożliwiają zwierzętom swobodne  i  bezpieczne  przemieszczanie  się.  Ma  to korzystny  wpływ  również  na  warunki  mikroklimatyczne i  hydrologiczne.  Wzrasta  także bioróżnorodność. Zadrzewienia śródpolne stanowią ponadto skuteczną barierę, ograniczającą gradację  związków  chemicznych,  w  tym  azotu  i  fosforu  z  terenów  rolniczych  w  kierunku cieków wodnych. 

Zrównoważone rolnictwo w służbie bioróżnorodności”  prowadziliśmy co miesięczne badania wód gruntowych naszych pół na zawartość azotanów. Przeprowadzone przez nas badania, pokazały, iż na polach ZSRCKU w Wojsławicach nie jest przekraczana dawka stężenia azotanów. Stwierdziliśmy również, iż w gospodarstwie szkolonym umiejętnie wykorzystuje się  azot w nawożeniu roślin uprawnych. W ramach projektu przygotowujemy łąkę kwietną z ulami i hotelami dla owadów pożytecznych i pszczół murarek,  dla których do życia niezbędny jest przyszkolny mini sad zakładany przez uczniów biorących udział w projekcie.

{"register":{"columns":[]}}