Gospodarstwa pomocnicze
Powierzchnię gospodarstwa stanowią: 68,90 ha w tym grunty orne – 47,47 ha, użytki zielone 21,43 ha.
Gospodarstwo nastawione jest na produkcje roślinną. Gospodarujemy od 2018 roku konwencjonalnie, uprawiając: zboża min. żyto, pszenicę ozimą, owies, pszenżyto ozime kukurydzę na ziarno, oraz mieszanki motylkowatych z trawami. Od wielu lat siejemy również poplony.
Gospodarstwo podlega systematycznej modernizacji.
Wyremontowaliśmy pomieszczenia gospodarcze w których obecnie znajduje się pracownia przetwórstwa mięsa. Na bieżąco staramy się dostosowywać gospodarstwo do standardów rolnych Unii Europejskiej. Uzyskiwane dochody są inwestowane w ciągłe ulepszanie gospodarstwa, a przykładem jest nowy ciągnik rolniczy, nowy agregat uprawowo -siewny oraz inny niezbędny sprzęt.
Gospodarstwo prowadzi działania na rzecz ochrony środowiska.
O zrównoważonym rozwoju wiemy od dawna. Nasza biblioteka jest pełna książek o ochronnie przyrody i bioróżnorodności. Realizacje działań rolnośrodowiskowych obserwowaliśmy już w Danii wiele lat temu. Pierwsze działania dla przyrody podjęto w 1990 roku, kiedy nasze gospodarstwo stało się ekologicznym. Dostrzegliśmy, że przez lata intensyfikacji produkcji w gospodarstwie na skutek scalania gruntów i wprowadzania nowych metod upraw różnorodność biologiczna zmalała, krajobraz kulturowy zubożał, postanowiliśmy rekompensować te straty. Bardzo rozsądnie i stopniowo zaczęliśmy przeznaczać dla przyrody te fragmenty swojej ziemi, z którymi zawsze były kłopoty – okrajki pól w kształcie klinów, na których bardzo trudno operować maszynami, pasy przylegające do rowów, długo utrzymujące się wymokliska trudne w uprawie i przynoszące niewielkie plony. W bliskim otoczeniu gospodarstwa znajdują się stawy wodne, a wokół nich pojawiła się typowa dla zbiorników wodnych bujna roślinność oraz bogata fauna wodna, w tym żółwie i żórawie. Na utworzonych wysepkach znalazły doskonałe miejsce do gniazdowania liczne ptaki, a owoce drzew i krzewów, którymi zostały obsadzone te miejsca są doskonałym pożywieniem dla zwierząt i ostoją bioróżnorodności. Również przy drogach mamy szpalery drzew czyli tzw. zadrzewienia śródpolne, a wśród pól założone są miedze i strefy buforowe wzdłuż cieków wodnych między innymi wierzba energetyczna. Miedze i zadrzewienia śródpolne utrzymując różnorodność flory i fauny odgrywają istotną rolę dla środowiska rolniczego. Siedliska brzegowe przylegające do pól uprawnych traktowane są jako źródło zasilania plantacji we wrogów naturalnych – szczególnie w biegaczowate, kusakowate, owadziarki, które są istotnym elementem naturalnego oporu środowiska przed gradacją szkodników. Śródpolne zadrzewienia i miedze ciągnące się wzdłuż pól tworzą korytarze ekologiczne i umożliwiają zwierzętom swobodne i bezpieczne przemieszczanie się. Ma to korzystny wpływ również na warunki mikroklimatyczne i hydrologiczne. Wzrasta także bioróżnorodność. Zadrzewienia śródpolne stanowią ponadto skuteczną barierę, ograniczającą gradację związków chemicznych, w tym azotu i fosforu z terenów rolniczych w kierunku cieków wodnych.
Zrównoważone rolnictwo w służbie bioróżnorodności” prowadziliśmy co miesięczne badania wód gruntowych naszych pół na zawartość azotanów. Przeprowadzone przez nas badania, pokazały, iż na polach ZSRCKU w Wojsławicach nie jest przekraczana dawka stężenia azotanów. Stwierdziliśmy również, iż w gospodarstwie szkolonym umiejętnie wykorzystuje się azot w nawożeniu roślin uprawnych. W ramach projektu przygotowujemy łąkę kwietną z ulami i hotelami dla owadów pożytecznych i pszczół murarek, dla których do życia niezbędny jest przyszkolny mini sad zakładany przez uczniów biorących udział w projekcie.