SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych

Informacje

Przetwórca mięsa

Czas trwania kursu 1,5 roku

Po ukończeniu KKZ (Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy) kursant otrzymuje Zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej.

Po skończonym kursie istnieje możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie przeprowadzanego przez OKE i otrzymania świadectwa potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie przetwórca mięsa.

Osoby kształcące się w zawodzie przetwórca mięsa uczą się przygotowywania i przerobu mięsa i podrobów na wędliny, wędzonki i wyroby wędliniarskie zgodnie z wymogami procesu technologicznego. Zdobywają umiejętności technicznego doboru maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa. Zapoznają się z pojęciami, określeniami i znakami typowymi dla procesów technologicznych produkcji mięsa i przetwórstwa mięsnego. Rozpoznają cechy ras i typy użytkowych zwierząt rzeźnych oraz uczą się klasyfikowania i określania rodzajów mięsa i przetworów mięsnych. Uczą się szacowania zapotrzebowania na surowce, przyprawy i materiały pomocnicze na podstawie norm i procedur. Poznają nowoczesne techniki pakowania wyrobów wędliniarskich oraz ich przechowywania.

CZEGO SIĘ NAUCZYSZ

Część teoretyczna:

  • Organizacja zakładów  produkcyjnych;
  • Podstawy przetwórstwa spożywczego;
  • Surowce mięsne i tłuszczowe;
  • Przyprawy i dodatki stosowane w przetwórstwie mięsnym;
  • Metody utrwalania mięsa;
  • Konfekcjonowanie mięsa;
  • Zasady wykrawania mięsa;
  • Podział mięsa;

Część praktyczna:

  • Rozbiór półtusz, ćwierćtusz zwierząt rzeźnych i drobiu;
  • Wykrawanie mięs;
  • Produkcja kiełbas;
  • Produkcja konserw, wyrobów blokowych i garmażeryjnych;

Możesz podjąć zatrudnienie w:

  • Zakłady przemysłowe i rzemieślnicze wytwarzające przetwory mięsne i tłuszczowe;
  • Supermarketach, w działach mięsnych;
  • Możliwość założenia własnej działalności gospodarczej związanej z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;

Do zadań przetwórcy mięsa należy:

  • Rozbiór i wykrawanie mięsa;
  • Produkcja wędzonek, wędlin, wyrobów wędliniarskich, tłuszczów topionych;
  • Przechowywanie surowców;
  • Konserwowanie mięsa (solenie, peklowanie, wędzenie, chłodzenie, zamrażanie);
  • Napełnianie konserw;

PRZEDMIOTY REALIZOWANE W CYKLU NAUKI :

  • Przygotowywanie mięsa i tłuszczów surowych do magazynowania i dystrybucji;
  • Przygotowywanie przetworów mięsnych i tłuszczowych – magazynowanie i dystrybucja;
  • Podstawy przemysłu spożywczego;
  • Wykonywanie prac związanych z produkcją przetworów mięsnych i tłuszczowych;
  • Rozbiór i wykrawanie mięsa;
  • Język angielski zawodowy;
  • BHP.

Materiały

Podanie o przyjęcie na kwalifikacyjny kurs SPC.04 Przetwórca mięsa.
SPC04​_Przetwórca​_mięsa.doc 0.17MB
{"register":{"columns":[]}}