W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie warsztaty kulinarne na krańcu świata

25.03.2025

W dniu 22 marca 2025 roku w najbardziej na południu położonym Domu Polskim na świecie, w miejscowości w Comodoro Rivadavia w Argentynie odbyło się wyjątkowe wydarzenie promujące polską kuchnię.

grupa osób przy stole

W programie znalazły się warsztaty kulinarne oraz prezentacja książki kucharskiej autorstwa Marii Zeman – „Mes a mes sabor polonés – Smak na opak”, wydanej przez Ambasadę RP w Buenos Aires.

Warsztaty, prowadzone przez autorkę, stanowiły doskonałą okazję do nauki przygotowania tradycyjnych polskich potraw. Zajęcia miały na celu połączenie kulinarnej tradycji z językiem i kulturą Polski, oferując uczestnikom wyjątkowe doświadczenie.

Drugą część wydarzenia stanowiła prezentacja książki, podczas której Maria Zeman opowiedziała o polskich tradycjach kulinarnych, ich wpływie na lokalną kulturę oraz omówiła wybrane przepisy zawarte w książce. Uczestnicy spotkania otrzymali egzemplarze książki z dedykacją autorki.

Wydarzenie miało charakter otwarty i odbyło się w gronie członków Polonii oraz jej przyjaciół. W wydarzeniu wzięli udział m.in. nowo wybrany prezes Stowarzyszenia „Dom Polski w Comodoro Rivadavia” Martin Mansilla oraz wiele innych znaczących dla lokalnej Polonii osobistości. Ambasada RP w Buenos Aires była reprezentowana przez wicekonsula Konrada Ojedę.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}