Polskie warsztaty kulinarne na krańcu świata
25.03.2025
W dniu 22 marca 2025 roku w najbardziej na południu położonym Domu Polskim na świecie, w miejscowości w Comodoro Rivadavia w Argentynie odbyło się wyjątkowe wydarzenie promujące polską kuchnię.
W programie znalazły się warsztaty kulinarne oraz prezentacja książki kucharskiej autorstwa Marii Zeman – „Mes a mes sabor polonés – Smak na opak”, wydanej przez Ambasadę RP w Buenos Aires.
Warsztaty, prowadzone przez autorkę, stanowiły doskonałą okazję do nauki przygotowania tradycyjnych polskich potraw. Zajęcia miały na celu połączenie kulinarnej tradycji z językiem i kulturą Polski, oferując uczestnikom wyjątkowe doświadczenie.
Drugą część wydarzenia stanowiła prezentacja książki, podczas której Maria Zeman opowiedziała o polskich tradycjach kulinarnych, ich wpływie na lokalną kulturę oraz omówiła wybrane przepisy zawarte w książce. Uczestnicy spotkania otrzymali egzemplarze książki z dedykacją autorki.
Wydarzenie miało charakter otwarty i odbyło się w gronie członków Polonii oraz jej przyjaciół. W wydarzeniu wzięli udział m.in. nowo wybrany prezes Stowarzyszenia „Dom Polski w Comodoro Rivadavia” Martin Mansilla oraz wiele innych znaczących dla lokalnej Polonii osobistości. Ambasada RP w Buenos Aires była reprezentowana przez wicekonsula Konrada Ojedę.