W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tradycyjne wspólne gotowanie polskich dań razem z przyjaciółmi ze Związku Towarzystw Finlandia-Polska.

14.11.2025

W piątek 14 listopada br. został zorganizowany tradycyjny wieczór gotowania polskich potraw. Spotkanie wpisało się w fińską tradycje organizowania spotkań przedświątecznych (pikkujoulu) dla przyjaciół i członków Towarzystwa.

SPYL_Vantaa_gotowanie_3

Związek Towarzystw Finlandia-Polska od lat utrzymuje tradycję wspólnego gotowania dań polskiej kuchni. Ta tradycja wspólnego świętowania nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia w Finlandii jest znana jako pikkujoulu ( małe święta), kiedy Finowie zapraszają przyjaciół i współpracowników na wspólne spotkania za stołem. Tegoroczne pikkujoulu Towarzystwo Finlandia – Polska zorganizowano w szkole Peltola w Vancie. We wspólnym przedświątecznym gotowaniu udział wzięli także pracownicy Ambasady RP w Helsinkach. Na stołach zagościł wspólnie przyrządzony żurek, sałatka warzywna oraz sernik.

 

Życzymy Państwu takich smacznych dań polskiej kuchni na Waszych stołach.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}