Tradycyjne wspólne gotowanie polskich dań razem z przyjaciółmi ze Związku Towarzystw Finlandia-Polska.
14.11.2025
W piątek 14 listopada br. został zorganizowany tradycyjny wieczór gotowania polskich potraw. Spotkanie wpisało się w fińską tradycje organizowania spotkań przedświątecznych (pikkujoulu) dla przyjaciół i członków Towarzystwa.
Związek Towarzystw Finlandia-Polska od lat utrzymuje tradycję wspólnego gotowania dań polskiej kuchni. Ta tradycja wspólnego świętowania nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia w Finlandii jest znana jako pikkujoulu ( małe święta), kiedy Finowie zapraszają przyjaciół i współpracowników na wspólne spotkania za stołem. Tegoroczne pikkujoulu Towarzystwo Finlandia – Polska zorganizowano w szkole Peltola w Vancie. We wspólnym przedświątecznym gotowaniu udział wzięli także pracownicy Ambasady RP w Helsinkach. Na stołach zagościł wspólnie przyrządzony żurek, sałatka warzywna oraz sernik.
Życzymy Państwu takich smacznych dań polskiej kuchni na Waszych stołach.