W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Składniki krwi


W lecznictwie krew stosowana jest przede wszystkim w postaci wypreparowanych składników krwi.
Najczęściej stosowane składniki krwi to:

  • Koncentrat Krwinek Czerwonych (KKCz) – 1 jednostka KKCz jest to składnik krwi uzyskany z 1 jednostki krwi pełnej po osunięciu z niej osocza.
     
  • Osocze świeżo mrożone (FFP) – składnik ten stanowi osocze otrzymane albo metodą manualnej lub automatycznej plazmaferezy i zamrożone w czasie, który umożliwia utrzymanie funkcjonalnego stanu labilnych czynników krzepnięcia. Jedna jednostka FFP ma zazwyczaj objętość ok. 200 ml w zależności od stosowanej metody preparatyki krwi pełnej.
     
  • Koncentrat Krwinek Płytkowych (KKP) – składnik ten stanowią krwinki płytkowe uzyskane albo metodą manualną lub automatycznej trombaferezy.

Najczęściej stosowane produkty krwiopochodne:

  • Albuminy.
  • Immunoglobuliny.
  • Czynniki krzepnięcia.

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.02.2019 10:33 Monika Rutkowska
Pierwsza publikacja:
21.02.2019 10:33 Monika Rutkowska
{"register":{"columns":[]}}