W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ŚWIATOWY DZIEŃ PRZEWLEKŁEJ OBTURACYJNEJ CHOROBY PŁUC

Światowy Dzień Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc obchodzony jest w dniu 16 listopada już od 2002 roku. Celem obchodów jest uświadomienie zagrożenia, które stanowi POChP oraz propagowanie wiedzy o metodach zapobiegania i terapii choroby.

Przewlekła obturacyjna choroba płuc cechuje się rozwijającym się wraz z wiekiem zmniejszeniem przepływu powietrza przez drogi oddechowe. Dolegliwość ta występuje zazwyczaj u osób po 40. roku życia. Jednym z czynników wpływających na powstawanie choroby jest bierne i czynne palenie papierosów. 80-90% chorych na POChP to palacze!

Fot.: stockking/freepik.com

 

Objawy POChP

Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc przez wiele lat nie daje żadnych objawów. Gdy chory zgłasza się do lekarza z uczuciem duszności, zazwyczaj choroba jest już bardzo zaawansowana.

Pierwszym objawem choroby jest poranny kaszel utrzymujący się bez uchwytnej przyczyny (np. infekcji). W miarę rozwoju choroby pojawia się uczucie duszności i zmęczenia przy czynnościach wymagających wysiłku fizycznego. Wysiłkowi towarzyszy kaszel, utrata tchu, a czasem świszczący oddech. W zaawansowanej postaci POChP chory odczuwa duszność nawet przy najmniejszym wysiłku,zaczyna pojawiać się kaszel oraz odpluwanie plwociny, zwłaszcza w godzinach porannych.

 

Jak nie dopuścić do POChP?

  1. Rzuć palenie.
  2. Unikaj biernego palenia.
  3. Staraj się chronić przed zakażeniami dróg oddechowych.
  4. Staraj się jak najmniej przebywać w miejscach o zanieczyszczonym powietrzu.
  5. Zadbaj o aktywność fizyczną. Dużo spaceruj.
  6. Ważna jest zdrowa dieta, bogata w wapń, witaminę C, potas i białka. Zaleca się picie dużej ilości napojów niegazowanych.
  7. Wyeliminuj z codziennej diety sól oraz produkty powodujące wzdęcia (np. cebula, kapusta, rośliny strączkowe).

 

{"register":{"columns":[]}}