W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zbierasz grzyby? Sprawdź je bezpłatnie u naszych specjalistów

06.08.2025

grzyboznawca

W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy oraz we wszystkich Powiatowych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, można skorzystać z bezpłatnych porad grzyboznawcy. Nasi specjaliści ocenią grzyby pod kątem ich przydatności do spożycia oraz bezpieczeństwa. To szczególnie ważne, ponieważ niektóre gatunki mogą być trujące lub niebezpieczne dla zdrowia. Bezpłatne poradnictwo prowadzone jest od poniedziałku do piątku, w godzinach 8:00–13:00

Gdzie uzyskasz poradę grzyboznawcy?

Poza Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Bydgoszczy przy ul. Kujawskiej 4, klasyfikator grzybów lub grzyboznawca dostępny jest również w następujących Powiatowych Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych województwa kujawsko-pomorskiego:

  1. PSSE w Aleksandrowie Kujawskim,
  2. PSSE w Brodnicy,
  3. PSSE w Bydgoszczy,
  4. PSSE w Chełmnie,
  5. PSSE w Golubiu –Dobrzyniu,
  6. PSSE w Grudziądzu,
  7. PSSE w Inowrocławiu,
  8. PSSE w Lipnie,
  9. PSSE w Mogilnie,
  10. PSSE w Nakle nad Notecią,
  11. PSSE w Radziejowie,
  12. PSSE w Rypinie,
  13. PSSE w Sępólnie Krajeńskim,
  14. PSSE w Świeciu,
  15. PSSE w Toruniu,
  16. PSSE w Tucholi,
  17. PSSE w Wąbrzeźnie,
  18. PSSE we Włocławku,
  19. PSSE w Żninie.

Jakie grzyby należy przynieść do identyfikacji?

Do oceny przez grzyboznawcę należy dostarczać wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie są przyjmowane grzyby:

  • stare i przejrzałe,
  • zbyt młode, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
  • oczyszczone lub pokrojone,
  • zapleśniałe, ugotowane, zamrożone, usmażone, umyte czy zamarynowane.

Ważne informacje

Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby. Identyfikacja dotyczy gatunków dopuszczonych do obrotu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237).

Dbając o swoje zdrowie i bezpieczeństwo, przed spożyciem warto upewnić się, że zebrane grzyby są jadalne. Skorzystanie z pomocy grzyboznawcy może uchronić przed poważnym zatruciem.

Pamiętaj o zasadach bezpiecznego grzybobrania:

  • Należy zbierać gatunki grzybów tylko dobrze nam znane.
  • Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
  • Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Nie należy zbierać gatunków grzybów będących pod ochroną zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów.
  • Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
  • Nie wolno dokonywać oceny grzybów po smaku i wg przesądów.
  • Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
  • Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.
{"register":{"columns":[]}}