Akty prawne
19.08.2025
Akty prawne
- Ustawa z dnia 7 lipca 1994r. Prawo budowlane (t.j. Dz. U. z 2025r. poz. 418);
- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
(t.j. Dz. U. z 2022r., poz. 1225 ze zm. ); - Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz. U. z 2003r., Nr 169
poz. 1650 ze zm.).
2. Zakłady produkujące lub wprowadzające do obrotu środki spożywcze:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U.
z 2023r. poz. 1448); - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz.U. L 095 z dnia 7.4.2017, s. 1 ze zm.)
- Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r.
w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1
ze zm.); - Ustawa z dnia 26 października 1982r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (t.j. Dz.U. z 2023r. poz. 2151 ze zm. );
- akty prawne wyszczególnione w punkcie 1.
3. Zakłady fryzjerskie, kosmetyczne i odnowy biologicznej:
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych
u ludzi (t.j. Dz. U. z 2024r. poz. 924 ze zm.); - akty prawne wyszczególnione w punkcie 1.
4. Obiekty świadczące usługi hotelarskie, nie będące obiektami hotelarskimi:
- Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych (t.j. Dz.U. z 2023r. poz. 1944);
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 2166);
- akty prawne wyszczególnione w punkcie 1.
5. Podmioty wykonujące działalność leczniczą:
- Ustawa z dnia 15 kwietnia 2011r. o działalności leczniczej (t.j. Dz. U. z 2025r. poz. 450
ze zm.); - Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 marca 2019r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (t.j Dz. U. 2022r. poz. 402);
- akty prawne wyszczególnione w punkcie 1.
6. Przedszkola:
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny w szkołach i placówkach publicznych (Dz. U. z 2020 r., poz. 1604 ze zm.); - Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r.
w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1 ze zm.); - Ustawa z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych
u ludzi (t.j. Dz. U. z 2024r. poz. 924 ze zm.); - akty prawne wyszczególnione w punkcie 1.
7. Punkty i zespoły przedszkolne:
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 sierpnia 2017r. w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego, warunków tworzenia i organizowania tych form oraz sposobu ich działania (Dz. U. z 2020r. poz. 1520);
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny w szkołach i placówkach publicznych (Dz.U. z 2020r., poz. 1604 ze zm.); - Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r.
w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1
ze zm.); - akty prawne wyszczególnione w punkcie 1.
8. Żłobki i kluby dziecięce:
- Ustawa z dnia 4 lutego 2011r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (t.j. Dz. U. z 2025r.
poz. 798); - Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 lipca 2014r. w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy (t.j. Dz. U. z 2019r. poz. 72);
- Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r.
w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1
ze zm.); - akty prawne wyszczególnione w punkcie 1.
9. Placówki wsparcia dziennego:
- Ustawa z dnia 9 czerwca 2011r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
(t.j. Dz.U. z 2025r. poz. 49); - Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 13 października 2015r.
w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych, jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzona placówka wsparcia dziennego (Dz.U. z 2015r. poz. 1630); - Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r.
w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1
ze zm.); - akty prawne wyszczególnione w punkcie 1.