W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzybobranie

24.08.2023

Grzybobranie

        W związku z trwającym sezonem grzybowym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku informuje, iż obowiązującym aktem prawnym dot. wprowadzania do obrotu grzybów jest rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048, ze zm.). Do każdej partii grzybów oferowanych do sprzedaży (świeżych lub suszonych) musi być dołączony atest wystawiony przez uprawnionego klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę.

        Zgodnie z § 4 ww. rozporządzenia „Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:

1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;

2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone”

 

       W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku istnieje możliwość uzyskania atestów na grzyby świeże. Ponadto osoby zbierające grzyby we własnym zakresie mają możliwość bezpłatnie skonsultować świeże grzyby - dla własnego bezpieczeństwa. Porady można uzyskać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gdańsku ul. Wałowa 27, III piętro, pokój 312 od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 – 11:00. Należy pamiętać, że przy ocenie owocnik grzyba powinien być świeży w całości i nieuszkodzony gdyż jest to niezbędne do prawidłowej klasyfikacji.

Materiały

Grzyby - konsultacje
Grzyby​_-​_konsultacje.pdf 0.44MB
{"register":{"columns":[]}}