Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025 - Nauka w działaniu!
05.06.2025
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025 (World Food Safety Day, WFSD) – co roku obchodzony jest 7 czerwca. W tym roku obchody będą miały szczególny, dwutorowy charakter – po raz pierwszy świętujemy równolegle w Brukseli i w Polsce. To ważny moment, by wspólnie zwrócić uwagę na rolę nauki, współpracy i odpowiedzialnych praktyk w budowaniu bezpiecznych systemów żywnościowych na świecie.
Obchody pod znakiem polskiej prezydencji
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważne wydarzenie w kalendarzu ONZ, ustanowione z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ) i obchodzone 7 czerwca. Jego celem jest zwiększanie świadomości na temat zagrożeń związanych z żywnością oraz promowanie skutecznych praktyk i systemów zapewniających jej bezpieczeństwo na wszystkich etapach – od produkcji po konsumpcję.
Tegoroczne obchody przypadają na szczególny czas – okres prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej. Polska aktywnie angażuje się w promowanie wysokich standardów jakości i bezpieczeństwa żywności w całej Unii Europejskiej. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, jako Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski, odgrywa w tym procesie istotną rolę zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej.
Idea tegorocznych obchodów
Tegoroczne hasło „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu” („Food Safety: Science in Action”) podkreśla kluczową rolę nauki w zapewnianiu wiarygodności i rzetelności wytycznych oraz zaleceń dotyczących bezpieczeństwa żywności, które są wykorzystywane przez rządy, producentów i konsumentów. Przypomina także, że żywność będzie bezpieczna tylko wtedy, gdy wspomniane wytyczne i zalecenia zostaną skutecznie wdrożone, a nie pozostaną jedynie teorią na papierze. Naukowcy odgrywają istotną rolę nie tylko w ustalaniu międzynarodowych norm, które stanowią fundament skutecznego zarządzania bezpieczeństwem żywności. Dzięki ich badaniom i wiedzy opartej na dowodach naukowych możliwe jest stworzenie precyzyjnych standardów, które pomagają wykrywać zagrożenia oraz minimalizować ryzyko w procesach produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności. To dzięki pracy naukowców normy są aktualne, adekwatne i efektywne.