W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Suplementy diety, alergeny

07.08.2023

zdjęcie przedstawia bochenek chleba bezglutenowego. Po lewej stronie pokazana jest dłoń trzymająca kromkę chleba, dłoń po prawej ma uniesiony kciuk w górę

„Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUCHooseSafeFood – to III edycja kampanii organizowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności realizowana w okresie lipiec – wrzesień. Zgodnie z zaleceniem Głównego Inspektoratu Sanitarnego kampania obejmuje następujący temat:

Alergeny, znakowanie 

Czy masz alergie pokarmowe? Nie jesteś sam! 

W UE istnieje lista 14 alergenów, które muszą być oznaczone na opakowaniach żywności, poparte zaleceniami unijnych naukowców. Możesz więc cieszyć się jedzeniem, jednocześnie dbając o swoje bezpieczeństwo. Na etykietach żywności opakowanej zawierającej substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, nazwa takiej substancji musi być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od wykazu pozostałych składników wyrobu gotowego np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła.

 

Dowiedz się więcej o alergenach na stronie: 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/allergens

 

#EUChooseSafeFood 

 

{"register":{"columns":[]}}