W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności i Żywienia

Do zadań Stanowiska Pracy do Spraw Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  1. Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności.
  2. Przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2019 r. poz.1252 oraz z 2020 r. poz. 284 i 285).
  3. Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń.
  4. Sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością.
  5. Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych.
  6. Prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych.
  7. Przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej.
  8. Sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo- żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.
  9. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących produktów kosmetycznych w zakresie warunków produkcji, znakowania oraz posiadanej dokumentacji;
  10. Wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, przekraczające granicę;
  11. Wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu.
  12. Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej.
  13. Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności.
  14. Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz Wspólnotowego Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX) w odniesieniu do produktów kosmetycznych.
  15. Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo- żywieniowych.

Materiały

Wniosek o wpis zakładu do rejestru
Wniosek​_o​_wpis​_zakladu​_do​_rejestru.doc 0.04MB
Wniosek o wykreślenie zakładu
Wniosek​_o​_wykreslenie​_zakladu.doc 0.03MB
Wniosek o zatwierdzenie zakładu
Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakladu.doc 0.03MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakladow.doc 0.03MB
Informacje do wniosków
Informacje-do-wnioskow.pdf 0.14MB
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
12.08.2021 15:29 Honorata Ciechańska
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Higiena Żywności i Żywienia 1.0 12.08.2021 15:29 Honorata Ciechańska

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}