Tytuł/stanowisko: Stażysta / Młodszy Asystent w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Grójcu ogłasza nabór na stanowisko Stażysty / Młodszego Asystenta w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia
Informacje o ofercie
- umowa o pracę na okres próbny 3 miesiące,
- wymiar etatu - pełny etat,
- praca biurowa w siedzibie PSSE w Grójcu, ul. Mogielnicka 67, 06-600 Grójec oraz terenowa podczas prowadzenia czynności kontrolnych,
- praca przy monitorze ekranowym powyżej 4 godzin dziennie,
- liczba wolnych stanowisk – 1 etat.
Zakres obowiązków
- przeprowadzanie czynności kontrolnych i nadzór sanitarny nad bezpieczeństwem żywności, warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży środków spożywczych, warunkami żywienia ludzi w zakładach żywienia zbiorowego, produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, suplementami diety, kontroli granicznych środków spożywczych,
- powadzenie oceny stanu żywienia w jednostkach systemu oświaty oraz pacjentów w szpitalach na podstawie jadłospisów,
- przygotowywanie projektów decyzji, pism związanych z prowadzonym postępowaniem administracyjnym,
- sprawowanie nadzoru nad wdrażaniem systemów jakości w zakładach żywienia i żywności, w tym: realizacja zadań GHP/GMP oraz systemu HACCP,
- realizacja zadań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach RASFF,
- prowadzenie postępowania administracyjnego, egzekucyjnego zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania administracyjnego,
- pobór próbek żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu,
- ocena oznakowania środków spożywczych pobieranych prób żywności i przedmiotów użytku,
- uczestnictwo w odbiorach nowych obiektów,
- rejestracja kontroli w systemach teleinformatycznych inspekcji sanitarnej (SEPIS),
- obsługa systemów związanych z i importem TRACES-NT i SINGLE WINDOW,
- prowadzenie nadzoru nad suplementami diety i środkami specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywności wzbogaconej, żywności dla określonych grup, GMO,
- współpraca z pracownikami pozostałych sekcji stacji sanitarno-epidemiologicznej,
- współdziałanie między organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie kontroli nad żywnością pochodzenia zwierzęcego znajdującą się w handlu detalicznym.
Miejsce wykonywania pracy
Województwo: mazowieckie
Wymagania
WYMAGANIA NIEZBĘDNE
Wymagania niezbędne na stanowisko Stażysty:
- Wykształcenie wyższe - w dziedzinie mającej zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególne stanowiska pracy w stacji sanitarno-epidemiologicznej, na jednym z wyszczególnionych kierunków: bezpieczeństwo żywności, technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne i pokrewne.
Wymagania niezbędne na stanowisko Młodszego Asystenta:
- Wykształcenie wyższe - w dziedzinie mającej zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególne stanowiska pracy w stacji sanitarno-epidemiologicznej, na jednym z wyszczególnionych kierunków: bezpieczeństwo żywności, technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne i pokrewne.
- Wymagany staż pracy minimum 1rok (umowa o pracę).
WYMAGANIA DODATKOWE
- umiejętność obsługi komputera (MS Office: Word, Excel),
- znajomość aktualnie obowiązujących przepisów prawnych, a w szczególności:
- Ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
- Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierzą, zdrowia roślin i środków ochrony roślin,
- Kodeksu Postępowania Administracyjnego.
- znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym,
- dobra organizacja pracy, umiejętność pracy indywidualnej i w zespole,
- umiejętność pracy pod presją czasu oraz w warunkach stresu,
- sumienność, dokładność, komunikatywność, uprzejmość, odpowiedzialność, dyspozycyjność,
- prawo jazdy kategorii B,
- chęć podejmowania wyzwań i samokształcenia.
Wymagane dokumenty
- CV
- Oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji.
- W kolejnym etapie rekrutacji kopie dokumentów potwierdzających spełnienie wymagania niezbędnego w zakresie wykształcenia.
Dokumenty do dnia 19.12.2025 r. prosimy przesyłać pocztą elektroniczną na adres sekretariat.psse.grojec@sanepid.gov.pl lub składać osobiście w Sekretariacie PSSE w Grójcu ul. Mogielnicka 67, 05-600 Grójec w godzinach 8.00-15.00 z dopiskiem na kopercie „Rekrutacja Sekcja Higieny Żywności i Żywienia”.
CV Kandydata powinno zawierać zgodnie z art. 221 KP następujące dane: imię i nazwisko, datę urodzenia, dane kontaktowe (w tym: nr telefonu do kontaktu), dane o wykształceniu, kwalifikacjach i przebiegu dotychczasowego zatrudnienia. Prosimy o nie zamieszczanie w cv zdjęcia.
Kandydat powinien dołączyć własnoręcznie dopisaną zgodę na przetwarzanie danych osobowych o następującej treści:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez PSSE w Grójcu ul. Mogielnicka 67, 05-600 Grójec, zawartych w CV na potrzeby aktualnego procesu rekrutacji na stanowisko: Stażysta / Młodszy Asystent w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia”.
Jedocześnie informujemy, iż CV kandydatów nierozpatrzone w danym procesie rekrutacji nie są przechowywane. Po zakończeniu rekrutacji są usuwane, a dane osobowe kandydatów nie są przetwarzane w żadnym innym celu. Aplikacji nie odsyłamy.
Zastrzegamy sobie prawo kontaktu tylko z wybranymi kandydatami.
Oferty osób niezakwalifikowanych do tego procesu rekrutacji zostaną komisyjnie zniszczone.
Kandydatki/kandydaci będą informowani o terminie rozmowy kwalifikacyjnej telefonicznie.
Wszystkie oświadczenia powinny być opatrzone datą oraz własnoręcznym podpisem.
INNE INFORMACJE
Planowany termin rozpoczęcia pracy styczeń/luty 2026.
W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w urzędzie, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych nie wynosi co najmniej 6%.
PSSE w Grójcu zapewnia swoim pracownikom:
- stabilną i ciekawą pracę,
- regularnie wypłacane wynagrodzenie,
- dodatek stażowy,
- dodatkowe wynagrodzenie roczne,
- premię regulaminową,
- możliwość rozwoju zawodowego,
- wsparcie na etapie wdrażania do pracy,
- możliwość dofinansowań do wypoczynku z ZFŚS,
- korzystną ofertę ubezpieczenia na życie.
Do składania ofert zachęcamy również osoby niepełnosprawne.
Nasz urząd jest pracodawcą równych szans i wszystkie aplikacje są rozważane z równą uwagą bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientację seksualną czy też jakąkolwiek inną cechę prawnie chronioną.
Dane kontaktowe i miejsce składania dokumentów
- Osoba kontaktowa: Renata Klaus
- Telefon: 48-664-22-58
- e-mail: sekretariat.psse.grojec@sanepid.gov.pl
- Adres: ul. Mogielnicka 67, 05-600 Grójec
- Pierwsza publikacja:
- 01.12.2025 10:51 Mariusz Rojek
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Bartłomiej Molenda - Dyrektor PSSE w Grójcu
| Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
|---|---|---|
| Stażysta / Młodszy Asystent w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia | 1.0 | 01.12.2025 10:51 Mariusz Rojek |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP