W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tytuł/stanowisko: Stażysta / Młodszy Asystent w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Grójcu ogłasza nabór na stanowisko Stażysty / Młodszego Asystenta w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia

Wykształcenie: Wyższe (licencjat, inżynier)
Forma zatrudnienia: Umowa o pracę na czas określony
Termin składania aplikacji: 19-12-2025

Informacje o ofercie

  • umowa o pracę na okres próbny 3 miesiące,
  • wymiar etatu - pełny etat,
  • praca biurowa w siedzibie PSSE w Grójcu, ul. Mogielnicka 67, 06-600 Grójec oraz terenowa podczas prowadzenia czynności kontrolnych,
  • praca przy monitorze ekranowym powyżej 4 godzin dziennie,
  • liczba wolnych stanowisk – 1 etat.

Zakres obowiązków

  • przeprowadzanie czynności kontrolnych i nadzór sanitarny nad bezpieczeństwem żywności, warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży środków spożywczych, warunkami żywienia ludzi w zakładach żywienia zbiorowego, produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, suplementami diety, kontroli granicznych środków spożywczych,
  • powadzenie oceny stanu żywienia w jednostkach systemu oświaty oraz pacjentów w szpitalach na podstawie jadłospisów,
  • przygotowywanie projektów decyzji, pism związanych z prowadzonym postępowaniem administracyjnym,
  • sprawowanie nadzoru nad wdrażaniem systemów jakości w zakładach żywienia i żywności, w tym: realizacja zadań GHP/GMP oraz systemu HACCP,
  • realizacja zadań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach RASFF,
  • prowadzenie postępowania administracyjnego, egzekucyjnego zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania administracyjnego,
  • pobór próbek żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu,
  • ocena oznakowania środków spożywczych pobieranych prób żywności i przedmiotów użytku,
  • uczestnictwo w odbiorach nowych obiektów,
  • rejestracja kontroli w systemach teleinformatycznych inspekcji sanitarnej (SEPIS),
  • obsługa systemów związanych z i importem TRACES-NT i SINGLE WINDOW,
  • prowadzenie nadzoru nad suplementami diety i środkami specjalnego przeznaczenia żywieniowego, żywności wzbogaconej, żywności dla określonych grup, GMO,
  • współpraca z pracownikami pozostałych sekcji stacji sanitarno-epidemiologicznej,
  • współdziałanie między organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie kontroli nad żywnością pochodzenia zwierzęcego znajdującą się w handlu detalicznym.

Miejsce wykonywania pracy

Województwo: mazowieckie
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna, ul. Mogielnicka 67, 05-600 Grójec

Wymagania

WYMAGANIA NIEZBĘDNE

Wymagania niezbędne na stanowisko Stażysty:

  • Wykształcenie wyższe - w dziedzinie mającej zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególne stanowiska pracy w stacji sanitarno-epidemiologicznej, na jednym z wyszczególnionych kierunków: bezpieczeństwo żywności, technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne i pokrewne.

Wymagania niezbędne na stanowisko Młodszego Asystenta:

  • Wykształcenie wyższe - w dziedzinie mającej zastosowanie w realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 marca 2010 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych na poszczególne stanowiska pracy w stacji sanitarno-epidemiologicznej, na jednym z wyszczególnionych kierunków: bezpieczeństwo żywności, technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, zdrowie publiczne i pokrewne.
  • Wymagany staż pracy minimum 1rok (umowa o pracę).

WYMAGANIA DODATKOWE

  • umiejętność obsługi komputera (MS Office: Word, Excel),
  • znajomość aktualnie obowiązujących przepisów prawnych, a w szczególności:

- Ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej,

- Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

- Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,

- Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierzą, zdrowia roślin i środków ochrony roślin,

- Kodeksu Postępowania Administracyjnego.

  • znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym,
  • dobra organizacja pracy, umiejętność pracy indywidualnej i w zespole,
  • umiejętność pracy pod presją czasu oraz w warunkach stresu,
  • sumienność, dokładność, komunikatywność, uprzejmość, odpowiedzialność, dyspozycyjność,
  • prawo jazdy kategorii B,
  • chęć podejmowania wyzwań i samokształcenia.

Wymagane dokumenty

  1. CV
  2. Oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji.
  3. W kolejnym etapie rekrutacji kopie dokumentów potwierdzających spełnienie wymagania niezbędnego w zakresie wykształcenia.

 

Dokumenty do dnia 19.12.2025 r. prosimy przesyłać pocztą elektroniczną na adres sekretariat.psse.grojec@sanepid.gov.pl lub składać osobiście w Sekretariacie PSSE w Grójcu ul. Mogielnicka 67, 05-600 Grójec w godzinach 8.00-15.00 z dopiskiem na kopercie „Rekrutacja Sekcja Higieny Żywności i Żywienia”.

 

CV Kandydata powinno zawierać zgodnie z art. 221 KP następujące dane: imię i nazwisko, datę urodzenia, dane kontaktowe (w tym: nr telefonu do kontaktu), dane o wykształceniu, kwalifikacjach i przebiegu dotychczasowego zatrudnienia. Prosimy o nie zamieszczanie w cv zdjęcia.

Kandydat powinien dołączyć własnoręcznie dopisaną zgodę na przetwarzanie danych osobowych o następującej treści:

„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez PSSE w Grójcu ul. Mogielnicka 67, 05-600 Grójec, zawartych w CV na potrzeby aktualnego procesu rekrutacji na stanowisko: Stażysta / Młodszy Asystent w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia”.

 

Jedocześnie informujemy, iż CV kandydatów nierozpatrzone w danym procesie rekrutacji nie są przechowywane. Po zakończeniu rekrutacji są usuwane, a dane osobowe kandydatów nie są przetwarzane w żadnym innym celu. Aplikacji nie odsyłamy.

Zastrzegamy sobie prawo kontaktu tylko z wybranymi kandydatami.

Oferty osób niezakwalifikowanych do tego procesu rekrutacji zostaną komisyjnie zniszczone.

Kandydatki/kandydaci będą informowani o terminie rozmowy kwalifikacyjnej telefonicznie.

Wszystkie oświadczenia powinny być opatrzone datą oraz własnoręcznym podpisem.

 

INNE INFORMACJE

Planowany termin rozpoczęcia pracy styczeń/luty 2026.

W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w urzędzie, w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych nie wynosi co najmniej 6%.

PSSE w Grójcu zapewnia swoim pracownikom:
-    stabilną i ciekawą pracę,
-    regularnie wypłacane wynagrodzenie,
-    dodatek stażowy,
-    dodatkowe wynagrodzenie roczne,
-    premię regulaminową,
-    możliwość rozwoju zawodowego,
-    wsparcie na etapie wdrażania do pracy,
-    możliwość dofinansowań do wypoczynku z ZFŚS,
-    korzystną ofertę ubezpieczenia na życie.

Do składania ofert zachęcamy również osoby niepełnosprawne.
Nasz urząd jest pracodawcą równych szans i wszystkie aplikacje są rozważane z równą uwagą bez względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientację seksualną czy też jakąkolwiek inną cechę prawnie chronioną.

Dane kontaktowe i miejsce składania dokumentów

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
01.12.2025 10:51 Mariusz Rojek
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Bartłomiej Molenda - Dyrektor PSSE w Grójcu
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Stażysta / Młodszy Asystent w Sekcji Higieny Żywności i Żywienia 1.0 01.12.2025 10:51 Mariusz Rojek

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}