W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Talerz zdrowego żywienia w Oddziale Przedszkolnym i Szkole Podstawowej w Skarszewie

24.03.2025

Talerz zdrowego żywienia w Oddziale Przedszkolnym i Szkole Podstawowej w Skarszewie

20 marca w ZSP w Skarszewie odbyły się 2 szkolenia w ramach realizacji projektu edukacyjnego „ Talerz zdrowego żywienia”.
Pierwsze odbyło się w oddziale przedszkolnym, a kolejne dla uczniów klas I-III szkoły podstawowej. Szkolenia wskazują zalecenia dotyczące odżywiania, które pracownicy Sekcji oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia podczas zajęć przedstawiają w formie talerza.
Ta prosta i przejrzysta forma ułatwia dzieciom zastosowanie ich w życiu codziennym.
Pracownicy Sekcji OZ i PZ podczas przeprowadzanych szkoleń chcą zainteresować dzieci zawartością swojego talerza, a modelowy talerz odzwierciedla zalecane proporcje trzech grup produktów w całodziennej diecie.
Połowę zajmują na nim warzywa i owoce, ¼ pełnoziarniste produkty zbożowe i ¼ produkty będące źródłem białka (drób, ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja, produkty mleczne). Uzupełnieniem diety powinna być niewielka ilość tłuszczów roślinnych, takich jak oleje (np. rzepakowy, oliwa z oliwek), nasiona, pestki i orzechy.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali broszury i magnesy opracowane i uzyskane z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Poznaniu.

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}