- Badanie próbek realizowane jest na podstawie:
Zlecenia jednorazowego (do pobrania na dole strony) – płatność przelewem przed odbiorem wyników badań
Ułatwieniem wypełnienia na miejscu „Zlecenia na badania” będzie posiadanie pieczątki, potwierdzającej identyfikację prowadzonej działalności (dane do faktury).
- Próbki do badań przyjmowane są w dniach:
- poniedziałek, wtorek, środa - w godzinach 8:30 - 12:30 w Sekretariacie Technicznym SBW i SBMŻ
(I piętro, pok. 25 )
- Sekcja Badań Mikrobiologicznych Żywności nie pobiera próbek do badań. Przyjmuje próbki dostarczone przez klienta.
- Próbki przyjmowane są po wcześniejszym, telefonicznym uzgodnieniu terminu badania oraz wydawania sprzętu do pobrania próbek
Badania mikrobiologiczne żywności: tel. 89 754 21 53
- Próbki do badań mikrobiologicznych pobrane:
-
- w opakowaniach oryginalnych powinny być:
- fabrycznie zamknięte;
- opakowanie nieuszkodzone, czyste, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem;
- bez widocznych cech zepsucia;
- czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta / właściciela próbki.
- do innych opakowań powinny być:
- napełnione nie więcej niż w ¾ swojej pojemności w celu uniknięcia wycieku próbki;
- czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta / właściciela próbki;
- bez widocznych cech zepsucia;
- opakowanie nieuszkodzone, bez oznak wycieku, czyste, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem.
- Próbki powinny trafić do Laboratorium niezwłocznie po pobraniu w terminie przydatności do spożycia / daty minimalnej trwałości. Próbki produktów mrożonych nie powinny być rozmrożone.
- Minimalna masa lub objętość próbki produktu żywnościowego przeznaczonego do badań mikrobiologicznych wynosi 200 g lub 200 ml. W szczególnych przypadkach dopuszcza się mniejszą wielkość próbki, po uzgodnieniu z laboratorium.
- Próbki do badań powinny być transportowane do laboratorium w warunkach deklarowanych przez producenta. Przy braku deklaracji zalecane są następujące temperatury podczas transportu (ISO 7218):
- produkty trwałe: temperatura otoczenia (od 18 °C do 27 °C);
- produkty mrożone lub głęboko mrożone: poniżej -15 °C, najlepiej poniżej -18 °C;
- inne produkty niestabilne w temperaturze otoczenia: 5 °C ± 3 °C;
- próbki wymazów sanitarnych: chłodzone w temperaturze od 1 °C do 8 °C (ISO 18593)
Do utrzymania warunków chłodniczych podczas transportu powinien być używany przenośny sprzęt chłodniczy lub wkłady lodowe ułożone wokół próbki (bez kontaktu z zapakowanymi próbkami).
- Za wykonane badanie wystawiana jest faktura VAT zgodnie z aktualnym cennikiem (dostępnym do wglądu w Laboratorium PSSE). Orientacyjną cenę za badania podajemy również telefonicznie.
- Wydawanie sprawozdań z badań od poniedziałku do piątku w godz. 12:30 - 14:30 (po 2 – 10 dniach od daty dostarczenia próbki do Laboratorium – czas oczekiwania jest uzależniony od rodzaju badanej próbki i zakresu badania).
|