W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dni otwarte - Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - 09.04.2025 r.

11.04.2025

Dzień otwarty 08.04.2025 r. EP

W dniu 09.04.2025 r. Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia przedstawił prezentację
pt.: „Jak rozpocząć działalność gastronomiczną?” – rola Państwowej Inspekcji Sanitarnej
skierowaną do młodzieży szkół branżowych o kierunkach technologia żywności, przetwórstwo
żywności.
Podczas spotkania omówiono m.in.:

  • Kto musi uzyskać wpis lub decyzję o zatwierdzeniu i wpis do rejestru zakładówpodlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej?
  • Omówienie systemu GMP/GHP, który stanowi podstawę do wdrożeniaw kolejnym etapie systemu HACCP, w celu kompleksowego zapewnieniabezpieczeństwa żywności.
  • Przedstawiono podstawy prawne tj.: Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Rozporządzenie (WE) nr 852/2004Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higienyśrodków spożywczych.

Spotkanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony młodzieży, zadawano dużo pytań a szczególnie związanych z rozpoczęciem działalności gastronomicznej.

{"register":{"columns":[]}}