Dni otwarte - Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - 09.04.2025 r.
11.04.2025
W dniu 09.04.2025 r. Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia przedstawił prezentację
pt.: „Jak rozpocząć działalność gastronomiczną?” – rola Państwowej Inspekcji Sanitarnej
skierowaną do młodzieży szkół branżowych o kierunkach technologia żywności, przetwórstwo
żywności.
Podczas spotkania omówiono m.in.:
- Kto musi uzyskać wpis lub decyzję o zatwierdzeniu i wpis do rejestru zakładówpodlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej?
- Omówienie systemu GMP/GHP, który stanowi podstawę do wdrożeniaw kolejnym etapie systemu HACCP, w celu kompleksowego zapewnieniabezpieczeństwa żywności.
- Przedstawiono podstawy prawne tj.: Ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Rozporządzenie (WE) nr 852/2004Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higienyśrodków spożywczych.
Spotkanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony młodzieży, zadawano dużo pytań a szczególnie związanych z rozpoczęciem działalności gastronomicznej.