W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

„EkoTydzień z Mieciem” w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mieczysławowie

12.04.2024

„EkoTydzień z Mieciem” w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mieczysławowie

Dnia 11.04.2024 r. podczas trwania pikniku ekologicznego „EkoTygodnia z Mieciem” w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Mieczysławowie odbyła się prelekcja pracowników Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia oraz Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kutnie.

Uczestnicy spotkania mogli usłyszeć o najczęstszych błędach żywieniowych, takich jak: zbyt duże spożycie soli, zbyt duża konsumpcja mięsa czerwonego i przetworów mięsnych, nadmierna konsumpcja cukru i słodyczy, częste spożywanie napojów słodzonych itp.

Uczniowie dowiedzieli się również, że w diecie każdego młodego człowieka powinny przeważać warzywa i owoce. Słuchacze poznali zalecenia zdrowego żywienia, które pokazują, że w prawidłowo zbilansowanej diecie powinny się znaleźć produkty zbożowe z pełnego przemiału będące głównym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, a także produkty będące źródłem białka, do których zaliczyć możemy drób, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych oraz mleko i jego przetwory. Ponadto podkreślono znaczenie właściwego nawadniania organizmu, zarówno w czasie intensywnego wysiłku fizycznego, jak i umysłowego.

Następną częścią wykładu była prezentacja informacji o etykietowaniu żywności.

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}