W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Prelekcja w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Kutnie

09.05.2025

Prelekcja w SP nr 2 w Kutnie

Prelekcja w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Kutnie

 

Dnia 06.05.2025 r., uczniowie klas I-III w Szkoły Podstawowej nr 2 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Kutnie, wysłuchali prelekcji przygotowanej przez pracownika Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kutnie na temat zasad zdrowego odżywiania. Omówiono talerz zdrowia jak również przypomniano o znaczeniu aktywności fizycznej oraz dbania o higienę osobistą w celu zachowania zdrowia.


W codziennym jadłospisie należy stosować zasadę kolorowego talerza, co zapewni dostarczenie różnych składników odżywczych.
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami zdrowego żywienia należy:


Jeść więcej:
• Produktów zbożowych z pełnego ziarna (np. płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy, kasze);
• Różnokolorowych warzyw i owoców - więcej warzyw niż owoców;
• Nasion roślin strączkowych (np. fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, bób);
• Ryb (zwłaszcza tłustych morskich);
• Produktów mlecznych niskotłuszczowych, zwłaszcza fermentowanych;
• Orzechów i nasion (np. orzechów włoskich, pestek dyni, nasion słonecznika).


Jeść mniej:
• Soli;
• Mięsa czerwonego i przetworów mięsnych (m.in. kiełbas, wędlin, boczku);
• Cukru i słodzonych napojów;
• Produktów przetworzonych (takich jak fast food, słone przekąski, herbatniki, batony, wafelki)
z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.


Zamieniać:
• Przetworzone produkty zbożowe (np. jasne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe) na pełnoziarniste;
• Mięso czerwone i przetwory mięsne na ryby, drób, jaja i nasiona roślin strączkowych i orzechy;
• Słodkie napoje na wodę;
• Tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne (oleje np. rzepakowy, oliwa z oliwek);
• Produkty mleczne pełnotłuste na niskotłuszczowe (mleko, jogurt, kefir, maślanka, biały ser);
• Smażenie, grillowanie na gotowanie w tym na parze, duszenie lub pieczenie.


Źródło: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/

{"register":{"columns":[]}}