W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady higieny żywności

29.07.2025

Żywność

Zasady higieny żywności

 

Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad higieny. Odpowiednie przygotowanie żywności znacznie ogranicza ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.

Celem kampanii Safe2Eat 2025 jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.

 

Podczas przygotowywania dań, warto stosować się do kilku zasad, które pozwolą uniknąć zagrożeń:

1. Utrzymuj czystość - myj ręce przed kontaktem z żywnością, a także po wyjściu z toalety. Pamiętaj o regularnym czyszczeniu powierzchni i sprzętów kuchennych.

2. Oddzielaj w lodówce żywność surową od ugotowanej. Korzystaj z oddzielnych desek
i noży do surowego mięsa czy ryb. Surową i ugotowaną żywność przechowuj w osobnych pojemnikach.

3. Gotuj dokładnie. Mięso, drób, jaja i owoce morza powinny być gotowane/pieczone
w odpowiednio długim czasie, tak aby w centralnym punkcie produktu miały min. 75°C.

4. Utrzymuj odpowiednią temperaturę gotowych dań. Nie pozostawiaj ugotowanych dań w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny. Przechowuj łatwo psujące się produkty w lodówce w temperaturze poniżej 5°C.

5. Używaj bezpiecznej wody i składników. Myj owoce i warzywa przed spożyciem, szczególnie te jedzone na surowo. Korzystaj z bezpiecznej wody i świeżych produktów.

Musimy pamiętać, że każdy rodzaj żywności może spowodować zatrucie pokarmowe, jeśli nie jest ona prawidłowo przechowywana lub przygotowywana!

 

Więcej informacji pod linkiem:  https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}