Zasady higieny żywności
29.07.2025
Zasady higieny żywności
Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad higieny. Odpowiednie przygotowanie żywności znacznie ogranicza ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
Celem kampanii Safe2Eat 2025 jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.
Podczas przygotowywania dań, warto stosować się do kilku zasad, które pozwolą uniknąć zagrożeń:
1. Utrzymuj czystość - myj ręce przed kontaktem z żywnością, a także po wyjściu z toalety. Pamiętaj o regularnym czyszczeniu powierzchni i sprzętów kuchennych.
2. Oddzielaj w lodówce żywność surową od ugotowanej. Korzystaj z oddzielnych desek
i noży do surowego mięsa czy ryb. Surową i ugotowaną żywność przechowuj w osobnych pojemnikach.
3. Gotuj dokładnie. Mięso, drób, jaja i owoce morza powinny być gotowane/pieczone
w odpowiednio długim czasie, tak aby w centralnym punkcie produktu miały min. 75°C.
4. Utrzymuj odpowiednią temperaturę gotowych dań. Nie pozostawiaj ugotowanych dań w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny. Przechowuj łatwo psujące się produkty w lodówce w temperaturze poniżej 5°C.
5. Używaj bezpiecznej wody i składników. Myj owoce i warzywa przed spożyciem, szczególnie te jedzone na surowo. Korzystaj z bezpiecznej wody i świeżych produktów.
Musimy pamiętać, że każdy rodzaj żywności może spowodować zatrucie pokarmowe, jeśli nie jest ona prawidłowo przechowywana lub przygotowywana!
Więcej informacji pod linkiem: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling