W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady przechowywania żywności

09.06.2025

Zasady przechowywania żywności

Zasady przechowywania żywności

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kutnie w związku z nadchodzącym okresem letnim
i panującymi w tym czasie wysokimi temperaturami przypomina, iż wszystkie środki spożywcze
należy przechowywać zgodnie z określonymi przez producenta warunkami przechowywania, w
szczególności dotyczy to produktów oznakowanych „terminem przydatności do spożycia” czyli
środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie i łatwopsujących się.


Aby produkt był bezpieczny, w wyznaczonym terminie ważności, producenci umieszczają na
opakowaniu informacje o warunkach przechowywania, których należy przestrzegać. Każde, nawet
niewielkie, odstępstwo od wymaganym warunków przechowywania, ma znaczący wpływ na jakość
mikrobiologiczną produktu. Przechowuj wszystko zgodnie z etykietą na opakowaniu. Wysokie
temperatury i działanie promieni słonecznych na środki spożywcze mogą prowadzić do szybszego ich
zepsucia jak i niekorzystnych zmian smaku, zapachu i wyglądu produktów.


Wszędzie tam, gdzie jakość produktu zależy od sposobu jego przechowywania
producent ma obowiązek podać na etykiecie sposób przechowywania produktu,
np. w lodówce, w zamrażarce. Zasada ta dotyczy wszystkich produktów spożywczych
oznaczonych terminem przydatności do spożycia.
Trzy główne zasady, którymi należy się kierować przechowując żywność:


-właściwy wybór miejsca przechowywania żywności,
- odpowiednia temperatura,
- przestrzeganie dat przydatności do spożycia.
Termin przydatności do spożycia to dla nas najważniejsza informacja, zamieszczona na etykiecie
produktu.
Najczęściej na produktach suszonych, mrożonych, konserwowanych i innych artykułach nadających się
do długotrwałego przechowywania producent żywności na opakowaniu określił datę minimalnej
trwałości, a warunki przechowywania dla danego środka spożywczego zostały określone
„ przechowywać w suchym oraz w chłodnym miejscu”.


Aby nasza żywność była bezpieczna dla zdrowia należy:
Napoje, soki i wody przechowywać w czystym, chłodnym i suchym miejscu. Nie dopuszczać do
przegrzania, ani składowania produktów bezpośrednio przy źródłach ciepła (np. grzejnikach). Unikać
promieni słonecznych. Napoje, soki i wody powinny być przechowywane w miejscach nie narażonych
na bezpośrednie ich oddziaływanie.


Przechowywanie w zbyt wysokich temperaturach może mieć wpływ na pogorszenie jakości produktów,
powodując utratę dwutlenku węgla w produktach gazowanych w butelkach PET, zmianę smaku
napojów, soków i wód, wytrącenie osadu lub spowodować uszkodzenie opakowań.


Zalecana temperatura składowania napojów, soków i wód wynosi 5º-25ºC. Jeżeli jednak specyfikacja
wyrobu gotowego stanowi inaczej, zalecenia producenta są nadrzędnymi wytycznymi dotyczącymi
składowania i przechowywania produktu.


Istotne jest zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza, która zapobiegnie powstawaniu
nadmiernych temperatur, wilgotności i zapylenia oraz usunie zanieczyszczone powietrze i ewentualne
zapachy pochodzące z niektórych wyrobów.


Konserwy mięsne, rybne i warzywne należy przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta na
opakowaniu, zazwyczaj do 25ºC. W sezonie letnim konserwy powinny być przechowywane
w warunkach chłodniczych. Trzeba chronić je przed znacznymi zmianami temperatur, najlepiej
w pomieszczeniach piwnicznych lub mających ograniczony dostęp promieni słonecznych. Przy zakupie
konserw należy zwrócić uwagę, czy nie jest ona zdeformowana. Drobne uszkodzenia mechaniczne nie
są istotnie, natomiast wybrzuszenie ścian puszki może być następstwem zakażenia produktu bakteriami
beztlenowymi. Te bakterie wywołują ciężkie, nawet śmiertelne zatrucia.


Mleko spożywcze, śmietankę, mleka skondensowane sterylizowane metodą UHT należy
przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 25 0C i nie dłużej niż do podanej na opakowaniu daty
minimalnej trwałości.


Mleko UHT aż do momentu otwarcia, może być przechowywane w warunkach pokojowych, ponieważ
wysoka temperatura, działaniu której mleko UHT zostaje poddane w trakcie produkcji, w połączeniu z
pakowaniem aseptycznym, chroni produkt przed zmianami mikrobiologicznymi - niszczy wszystkie
drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Jednak po otwarciu mleko UHT łatwo traci
swoją sterylność, dlatego należy umieścić je w lodówce i spożyć w ciągu 48 h. Z otwartym mlekiem
UHT postępujemy podobnie jak z mlekiem świeżym. Choć mleko UHT jest trwalsze od mleka świeżego
ono również może się zepsuć.


Przechowywanie mięsa w odpowiednich warunkach jest bardzo ważne, ponieważ od tego zależy nie
tylko smak i walory odżywcze, ale i zdrowie konsumentów. Ze względu na duże ilości białka oraz
wody, mięso stanowi doskonałą pożywkę dla drobnoustrojów. To dlatego szybko ulega psuciu i stanowi
zagrożenie. Aby mięso, zarówno świeże, jak i przetworzone termicznie, zachowało świeżość, należy je
przechowywać w lodówce lub zamrażarce.


Podczas przygotowywania dań, warto stosować się do kilku zasad, które pozwolą uniknąć zagrożeń:
1. Utrzymuj czystość - myj ręce przed kontaktem z żywnością, a także po wyjściu z toalety.
Pamiętaj o regularnym czyszczeniu powierzchni i sprzętów kuchennych.
2. Oddzielaj w lodówce żywność surową od ugotowanej. Korzystaj z oddzielnych desek i noży do
surowego mięsa czy ryb. Surową i ugotowaną żywność przechowuj w osobnych pojemnikach.
3. Gotuj dokładnie. Mięso, drób, jaja i owoce morza powinny być gotowane/pieczone w
odpowiedni długim czasie, tak aby w centralnym punkcie produktu miały min. 75°C.
4. Utrzymuj odpowiednią temperaturę gotowych dań. Nie pozostawiaj ugotowanych dań
w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny. Przechowuj łatwo psujące się produkty
w lodówce w temperaturze poniżej 5°C.
5. Używaj bezpiecznej wody i składników. Myj owoce i warzywa przed spożyciem, szczególnie
te jedzone na surowo. Korzystaj z bezpiecznej wody i świeżych produktów.

{"register":{"columns":[]}}